Το λέιζερ στα μάτια έχει παρουσιάσει μεγάλη εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς οφθαλμολογικές επεμβάσεις.

Πολλές μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί και εξελιχτεί τεχνολογικά. Προς το παρόν οι πιο δημοφιλείς είναι η PRK και η femto-LASIK. Και οι δύο αυτές μέθοδοι προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών και έχουν αποδειχθεί ασφαλείς στο βάθος του χρόνου.
Το 2016 εγκρίθηκε στην Αμερική μια νέα μέθοδος λέιζερ ματιών, η μέθοδος SMILE. Το όνομα SMILE προέρχεται από την περιγραφή της μεθόδου: SMall Incision LEnticule, και στην ουσία περιλαμβάνει τη χρήση του femto-second laser όπως στη μέθοδο femto-LASIK όμως έχει τεχνικά κάποιες διαφορές.
Όπως φαίνεται στην εικόνα, κατά τη μέθοδο SMILE δημιουργείται ένας μικρός μηνίσκος σε σχήμα φακής στο πρόσθιο μέρος του κερατοειδή αλλά κάτω από την επιφάνειά του και αφαιρείται μέσα από μία πολύ μικρή τομή (μικρότερη των 4 χιλιοστών). Η κύρια λοιπόν διαφορά της από τη femto-LASIK είναι η απουσία του κρημνού (flap) και η δημιουργία πολύ μικρότερης τομής.

λειζερ ματιων

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου SMILE?

Η απουσία του κρημνού (flap) σημαίνει πως δεν διαταράσσεται η σταθερότητα του κερατοειδή και ο μικρός μεν, αλλά υπαρκτός κίνδυνος παρεκτόπισης του σε ένα τραύμα όπως συμβαίνει στην μέθοδο femto-LASIK πρακτικά εξαλείφεται.
Η μέθοδος SMILE ενδείκνυται σε άτομα με σημαντικού βαθμού ξηροφθαλμία που αναμένεται να χειροτερεύσει μετά το χειρουργείο διόρθωσης διαθλαστικής ανωμαλίας. Ο λόγος είναι ότι διαταράσσει λιγότερο τα αισθητικά νεύρα του κερατοειδή χιτώνα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους διότι η επιφάνεια που δέχεται την θεραπεία είναι κατά τρεις φορές περίπου μικρότερη.

Ποιος είναι κατάλληλος να υποβληθεί σε λέιζερ στα μάτια με μέθοδο SMILE?

Όπως και με τις άλλες μεθόδους ο ασθενής πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 18ο έτος της ηλικίας, η διάθλαση να είναι σταθερή για τουλάχιστον 6-12 μήνες και ο κερατοειδής να είναι υγιής.
Η μέθοδος λέιζερ ματιών SMILE είναι ιδανική για υψηλού βαθμού μυωπίες όπου πχ η μέθοδος PRK δεν έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Η μέθοδος SMILE δεν ενδείκνυται για διόρθωση υπερωπίας ή υψηλού βαθμού αστιγματισμό πάνω από 2.5 διοπτρίες.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου SMILE?

Η μέθοδος SMILE ως πιο καινούρια έχει πολύ λιγότερα μετεγχειρητικά δεδομένα σε βάθος χρόνου, παρ’όλα αυτά οι έρευνες δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα και ασφάλεια με τη μέθοδο femto-LASIK.

Η μέθοδος SMILE απαιτεί περισσότερους χειρισμούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασθενείς που αναφέρουν συχνότερα ελαφρύ πόνο σε σχέση με τις άλλες μεθόδους. Η ανάρρωση είναι σημαντικά αργότερη από την femto-LASIK με συμπτώματα θολής όρασης και φωτοευαισθησίας που κρατούν ως και τρεις μήνες μετεγχειρητικά.

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών (3-11%) χρειάζεται διορθωτική επέμβαση laser μετά την SMILE. Ενώ στις άλλες δύο μεθόδους η διορθωτική επέμβαση είναι απλή, μετά τη μέθοδο αυτή δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης. Σε αυτό συμβάλλει και η ως τώρα μικρή εμπειρία με τη μέθοδο SMILE.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-3624449 ή μέσω email στο info@drbezatis.gr.

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.