Τι είναι η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα είναι η φλεγμονή του χείλους των βλεφάρων και διακρίνεται σε πρόσθια και οπίσθια ανάλογα το τμήμα του βλεφάρου που προσβάλλει. Είναι μία πολύ κοινή πάθηση και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ανθρώπους με λιπαρό δέρμα και ροδόχρου ακμή (acne rosacea). Εκδηλώνεται με ερεθισμό και οίδημα των βλεφάρων και με συχνά εμφανείς κρούστες στη βάση των βλεφαρίδων.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τη βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα προκαλείται από ποικίλα αίτια και σχετίζεται με τη φυσιολογική ύπαρξη βακτηρίων που όλοι μας έχουμε στο βλεφαρικό χείλος:

 • H πρόσθια βλεφαρίτιδα εμφανίζεται με νιφάδες – κρούστες στη βάση των βλεφαρίδων. Αυτές προκαλούνται από υπερβολική ανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας των βακτηριδίων της περιοχής, όπως ο σταφυλόκοκκος.
 • Η οπίσθια βλεφαρίτιδα οφείλεται σε απόφραξη των μεϊβομιανών αδένων και εμφανίζεται με μια αφρώδη έκκριση στην πίσω πλευρά του βλεφαρικού χείλους. Εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
 • Η βλεφαρίτιδα από ακάρεα Demodex προκαλεί συχνά έντονα συμπτώματα στους ασθενείς και δε διαγιγνώσκεται πάντα έγκαιρα, καθώς δεν έχει τη χαρακτηριστική εικόνα κρούστας στη βάση των βλεφαρίδων. Τα ακάρεα Demodex είναι μικροσκοπικά παράσιτα που ζουν φυσιολογικά στην επιδερμίδα μας και εισέρχονται εντός της βλεφαρίδας προκαλώντας έντονη φαγούρα ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, καθώς και ερεθισμό / κοκκινίλα των βλεφάρων, απώλεια βλεφαρίδων και αίσθημα καύσου.  

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας;

Τα πιο συχνά συμπτώματα της βλεφαρίτιδας είναι:

 • Κόκκινα και ερεθισμένα μάτια
 • Κόκκινα και οιδηματώδη βλέφαρα
 • Κρούστες στη βάση των βλεφαρίδων
 • Αίσθημα ξηροφθαλμίας, καύσου και ξένου σώματος
 • Απώλεια βλεφαρίδων
 • Δακρύρροια
 • Φωτοευαισθησία
 • Θολερότητα της όρασης
 • Τσίμπλες στα μάτια

Βλεφαρίτιδα – Εικόνες

βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα είναι μια μόνιμη κατάσταση;

Η βλεφαρίτιδα είναι μια χρόνια κατάσταση που θέλει μακροχρόνια αγωγή και κυρίως πρόληψη για να μην επηρεάζει την υγεία των ματιών μας και τη λειτουργικότητά μας. Χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις μέσα στον χρόνο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες επιδείνωσης της βλεφαρίτιδας;

Η βλεφαρίτιδα επιδεινώνεται με το κρύο, το ξηρό περιβάλλον (όπως είναι η εργασία σε κλιματιζόμενο χώρο), την πολύωρη εργασία στον υπολογιστή και την εργασία σε περιβάλλον με έντονη σκόνη και υδρατμούς. Ακόμη, στην επιδείνωση της φλεγμονής συμβάλλουν το άγχος, η έλλειψη ύπνου και η μακροχρόνια χρήση ή κατάχρηση φακών επαφής. Τέλος, η έξαρση δερματικών νοσημάτων, όπως η ροδόχρους ακμή, αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για τη φλεγμονή. 

Σχετίζεται η βλεφαρίτιδα με το άγχος;

Η βλεφαρίτιδα ως χρόνια φλεγμονή έχει αποδειχθεί σε έρευνες ότι έχει αμφίδρομη αιτιολογική σχέση με το άγχος. Καταστάσεις άγχους την επιδεινώνουν σημαντικά καθώς συνδέονται με αύξηση της φλεγμονής, πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειωμένη προσωπική φροντίδα. Από την άλλη, χρόνιες παθήσεις όπως η βλεφαρίτιδα σχετίζονται με εμφάνιση χρόνιου άγχους και κατάθλιψης. Επομένως η πρόληψη και η ολιστική της αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντικές.

Πώς γίνεται η διάγνωση της βλεφαρίτιδας;

Η διάγνωση της βλεφαρίτιδας γίνεται με κλινική εξέταση στο ιατρείο, όπου ο ιατρός εξετάζει λεπτομερώς την επιφάνεια του οφθαλμού, τα βλέφαρα και την ποιότητα και ποσότητα των παραγόμενων δακρύων. Ακόμη, εκτιμάται η φλεγμονή στη βάση των βλεφαρίδων και καταγράφεται τυχόν απώλειά τους, που συχνά παρατηρείται σε χρόνιες μορφές.

Ποια είναι η μέθοδος αντιμετώπισης της βλεφαρίτιδας; Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας περιλαμβάνει:

 • Χλιαρές κομπρέσες: Η εφαρμογή θερμότητας ανοίγει τους κλειστούς μεϊμοβιανούς αδένες. Οι κομπρέσσες γίνονται είτε με εφαρμογή νωπής πετσέτας, εμποτισμένης με χλιαρό νερο και εναπόθεση σε κλειστά μάτια για 3 λεπτα, πρωί και βράδυ, είτε εναλλακτικά με ειδικές μάσκες από το φαρμακείο που μπαίνουν στα μικροκύματα. 
 • Μασάζ στα βλέφαρα και στη βάση των βλεφαρίδων αμέσως μετά την εφαρμογή της κομπρέσσας ώστε να βγει το μπλοκαρισμένο περιεχόμενο των αδένων έξω.
 • Καθαρισμός των βλεφαρίδων με ειδικά μαντηλάκια ή βρεγμένη μπατονέτα για απομάκρυνση των εκκρίσεων.
 • Τοπική χρήση αντιβιοτικής/κορτιζονούχας οφθαλμικής αλοιφής για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων κατά μήκος των βλεφαρίδων μετά από τον καθαρισμό.
 • Τεχνητά δάκρυα για τη βελτίωση της ενυδάτωσης των οφθαλμών.
 • Αντιβίωση από του στόματος (δοξυκυκλίνη) ενδέχεται να χρειαστεί σε περιπτώσεις σοβαρής και επιμένουσας οπίσθιας βλεφαρίτιδας.
 • Η βλεφαρίτιδα από ακάρεα Demodex περιλαμβάνει καθαρισμό των βλεφάρων και των βλεφαρίδων με αφρό καθαρισμού που περιέχει έλαιο τεϊόδεντρου. Είναι σημαντικό παράλληλα με τα βλέφαρα να καθαρίζουμε και το πρόσωπο και να κάνουμε χρήση ειδικών σαμπουάν για τα μαλλιά.
 • Τεχνική IPL (Intense Pulsed Light): Η τεχνική IPL ή αλλιώς τεχνική έντονου παλμικού φωτός χρησιμοποιείται επί χρόνια για την αντιμετώπιση παθήσεων του δέρματος, όπως είναι η βλεφαρίτιδα. Πιο πρόσφατα έχει καθιερωθεί στην οφθαλμολογία για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας, η οποία σχετίζεται με την οπίσθια βλεφαρίτιδα. Με το IPL χρησιμοποιείται έντονη φωτεινή ενέργεια που αυξάνει τη θερμότητα και βελτιώνει την αιματική ροή στα βλέφαρα. Επίσης καταπολεμάει την αυξημένη μικροβιακή δραστηριότητα στο βλεφαρικό χείλος. Ολοκληρώνεται σε 3 με 4 συνεδρίες των 20 έως 30 λεπτών τη φορά, ανάλογα με την περίπτωση. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με απόσταση 4 εβδομάδων μεταξύ τους. Ο Δρ. Μπεζάτης θα σας δώσει ακριβείς οδηγίες για την προετοιμασία και την αποθεραπεία.

Συχνές ερωτήσεις

Κολλάει η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα δεν είναι μεταδοτική και οφείλεται σε βακτήρια που φυσιολογικά έχουμε στα βλέφαρά μας. Η αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας απαιτεί συνεργασία του ασθενή με τον ιατρό καθώς αποτελεί μια χρόνια και συχνά επίμονη κατάσταση.

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.