Τι είναι το πτερύγιο;

Το πτερύγιο είναι μία συχνή βλάβη της οφθαλμικής επιφάνειας που ξεκινά από τον επιπεφυκότα προς τη μεριά της μύτης και προχωράει στην επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα. Έχει χαρακτηριστική τριγωνική μορφή μοιάζοντας με πτερύγιο και μπορεί σε προχωρημένες καταστάσεις να προκαλέσει σοβαρό αστιγματισμό, μείωση της όρασης και χρόνιο ερεθισμό του ματιού.

Ποια είναι τα κυριότερα αίτια που προκαλούν το πτερύγιο;

Η εμφάνιση του πτερυγίου σχετίζεται με την έκθεση του οφθαλμού στην υπεριώδη ακτινοβολία. Παρατηρείται πολύ συχνότερα σε άτομα που ζουν σε χώρες πιο κοντά στον ισημερινό με ζεστό και ξηρό κλίμα και έντονη ηλιοφάνεια. Επίσης άτομα που εργάζονται για πολλά χρόνια σε εξωτερικούς χώρους σε τέτοιες συνθήκες έχουν ακόμα περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πτερύγιο στο μάτι. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το πτερύγιο εμφανιζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πτερυγίου;

Αν και συχνά το πτερύγιο δεν εμφανίζει συμπτώματα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει:

  • Ερεθισμένα και επώδυνα μάτια.
  • Αίσθηση ξένου σώματος.
  • Αίσθημα καύσου.
  • Δακρύρροια.
  • Αισθητικό πρόβλημα.
  • Μειωμένη όραση εξαιτίας της προοδευτικής αύξησης του αστιγματισμού και της κάλυψης του οπτικού άξονα από το πτερύγιο (σε προχωρημένες μορφές).

Ποια θεραπεία προτείνεται για το πτερύγιο;

Αρχικά προτείνεται η χρήση προστατευτικών γυαλιών ηλίου για τη μείωση της έκθεσης των οφθαλμών στην υπεριώδη ακτινοβολία και την καθυστέρηση της εξάπλωσης του πτερυγίου στην οφθαλμική επιφάνεια.

Η συντηρητική θεραπεία του πτερυγίου περιλαμβάνει τη χρήση ενυδατικών κολλυρίων και οφθαλμικών αλοιφών. Σε φάσεις έντονης φλεγμονής γίνεται τοπική θεραπεία με την συστηματική ενστάλαξη κολλυρίου κορτιζόνης για 2 έως 3 εβδομάδες. 

Ποια είναι η επέμβαση για την αντιμετώπιση το πτερυγίου;

Η επέμβαση για την αφαίρεση του πτερυγίου ενδείκνυται σε καταστάσεις όπου το πτερύγιο έχει μεγαλώσει σημαντικά σε μέγεθος, προκαλωντας αισθητικό ή ακόμη και λειτουργικό πρόβλημα με μείωση της όρασης και χρόνιο ερεθισμό του οφθαλμού. Η αφαίρεση του πτερυγίου με επεμβατική μέθοδο γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 45 έως 60 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής, πραγματοποιείται ολική αφαίρεση της μεμβράνης τόσο από την επιφάνεια του κερατοειδούς με επιφανειακή απόξεση, όσο και από το τμήμα που προσβάλλει τον επιπεφυκότα.

Η παλιά μέθοδος της πλήρους αφαίρεσης και άμεσης συρραφής της περιοχής οδηγούσε σε πολύ γρήγορες και πιο επιθετικές υποτροπες του πτερυγίου. Σημειώνουμε ότι το 97% των υποτροπών εμφανίζονται τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν προταθεί πολλές μέθοδοι για την αποκατάσταση του κενού που προκαλεί η αφαίρεση του πτερυγίου και περιλαμβάνουν μόσχευμα αμνιακής μεμβράνης ή μόσχευμα του επιπεφυκότα από τον ίδιο οφθαλμό. Ταυτόχρονα προτείνεται η τοπική εφαρμογή αντιμεταβολιτών, όπως είναι η μιτομυκίνη-C που μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης υποτροπών. Ο συνδυασμός μοσχεύματος και κατάλληλης τοπικής διεγχειρητικής θεραπείας με φαρμακευτικό παράγοντα όπως η μιτομυκίνη-C έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο την πρόγνωση της επέμβασης του πτερυγίου. 

Πτερύγιο ματιού – Φωτογραφίες

Πτερύγιο

Εικόνα πτερυγίου αριστερού οφθαλμού.

Μετά από την επέμβαση

Μετά από την επέμβαση αφαίρεσης πτερυγίου ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και κάνει χρήση τοπικού συνδυασμένου κολλυρίου αντιβίωσης – κορτιζόνης για δύο εβδομάδες. Το μάτι δεν καλύπτεται με επίδεσμο μετά από το χειρουργείο και δε χρειάζεται αφαίρεση ραμμάτων, καθώς είναι απορροφήσιμα. Γίνεται συστηματική χρήση τοπικών ενυδατικών σταγόνων, ενώ ένα μήνα μετά από την επέμβαση, ο ασθενής επιστρέφει για επανέλεγχο. 

Ανάλογα με τη βαρύτητα και την έκταση του πτερυγίου είναι δυνατόν να παραμείνουν ουλές στον κερατοειδή, μετά από την πλήρη αφαίρεση του πτερυγίου. Αυτό σημαίνει ότι ο υψηλός αστιγματισμός ίσως να μην εξαφανιστεί πλήρως μετά από την επέμβαση. Παρ’ όλα αυτά, το σχήμα του κερατοειδούς ομαλοποιείται σημαντικά και το κυριότερο είναι πως προλαμβάνεται μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Μετά από τις πρώτες εβδομάδες μετεγχειρητικά, η οφθαλμική επιφάνεια επανέρχεται στο φυσιολογικό και ο χρόνιος ερεθισμός υποχωρεί πλήρως. 

Ποιο είναι το κόστος αφαίρεσης του πτερυγίου στο μάτι;

Το κόστος αφαίρεσης του πτερυγίου στο μάτι εξαρτάται από την ακριβή μέθοδο που εξατομικευμένα θα εφαρμοστεί. Ο ιατρός θα σας ενημερώσει για το ακριβές κόστος μετά από την πλήρη εξέτασή σας στο ιατρείο.

O Dr. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.