Τι είναι η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση της περιοχής των άνω ή/και κάτω βλεφάρων που αποσκοπεί σε λειτουργική και αισθητική βελτίωση του βλέμματος. Περιλαμβάνει τη σύσφιξη ή αφαίρεση δέρματος, την αφαίρεση ή μετάθεση λίπους και τη σταθεροποίηση των στηρικτικών δομών των βλεφάρων. Καθώς τα βλέφαρα αποτελούν προστατευτικές δομές των ματιών μας, είναι πολύ σημαντικό η επέμβαση να διενεργείται από ιατρό εξειδικευμένο στην περιοχή αυτή. 

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται η βλεφαροπλαστική;

Η επέμβαση βλεφαροπλαστικής μπορεί να διορθώσει ατέλειες και προβλήματα που αφορούν την περιοχή γύρω από τα μάτια και να οδηγήσει σε σημαντική ανανέωση του βλέμματος. Έτσι εφαρμόζεται:

 • Όταν υπάρχει περίσσεια δέρματος άνω ή/και κάτω βλεφάρων (“σακούλιασμα”) που προκαλεί αισθητικό ή λειτουργικό πρόβλημα, όπως βάρος στα βλέφαρα, περιορισμό οπτικού πεδίου και ξηροφθαλμία.
 • Όταν υφίσταται περίσσεια λίπους στα άνω ή/και στα κάτω βλέφαρα, λόγω ανατομικής προδιάθεσης ή ηλικίας, που προκαλεί μαύρους κύκλους ή τις λεγόμενες “σακούλες”.
 • Σε συνδυασμό με άλλες παθήσεις των βλεφάρων όπως είναι η βλεφαρόπτωση, η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια ή η ανακατασκευή βλεφάρου μετά από αφαίρεση όγκου.

Ενδείκνυται για μένα η βλεφαροπλαστική; Κατάλληλοι υποψήφιοι.

Μερικές περιπτώσεις κατάλληλων υποψηφίων για την επέμβαση βλεφαροπλαστικής είναι άτομα:

 • Με σακούλες άνω ή/και κάτω βλεφάρων με ή χωρίς πτώση βλεφάρων.
 • Με κουρασμένο βλέμμα και βάρος στα βλέφαρα που τους προκαλεί λειτουργικό ή/και αισθητικό πρόβλημα.
 • Με ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα.
 • Με υγιή οφθαλμική επιφάνεια.
 • Που δεν έχουν ιστορικό χηλοειδών ουλών ή σοβαρών αυτοάνοσων νοσημάτων που δυσκολεύουν την επούλωση.

Κατά την επίσκεψη στο ιατρείο

Η εξέταση στο ιατρείο περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 • Αναλυτική συζήτηση με τον χειρουργό για το πρόβλημα που σας απασχολεί και σχετικά με το τι είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί.
 • Λεπτομερής λήψη ιατρικού ιστορικού.
 • Λεπτομερής εξέταση της περιοφθάλμιας περιοχής, της λειτουργίας των οφθαλμικών μυών και των οφθαλμών.
 • Συζήτηση για τα ρίσκα και τις πιθανές επιπλοκές των διαφορετικών χειρουργικών μεθόδων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η επέμβαση στα βλέφαρα έχει άμεση επίπτωση στη λειτουργία των ματιών και οποιαδήποτε προϋπάρχουσα πάθησή τους μπορεί να επιδεινωθεί αν δεν έχει προηγηθεί αναλυτικός προεγχειρητικός έλεγχος. Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό η επέμβαση να γίνεται από ειδικό οφθαλμοπλαστικό χειρουργό, ο οποίος μπορεί να αναγνωρίσει εγκαίρως και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πάθηση στην ευαίσθητη περιοφθάλμια περιοχή.

Πριν από το χειρουργείο

Προεγχειρητικά, ο ασθενής θα πρέπει να προσκομίσει πρόσφατες εξετάσεις αίματος, πηκτικότητας και απλό καρδιογράφημα. Η λήψη αντιπηκτικών θα πρεπει να σταματήσει 2 με 7 ημέρες πριν από την επέμβαση, ανάλογα με το αντιπηκτικό που λαμβάνεται.

Επιπρόσθετα, πολλές φορές χρειάζεται φαρμακευτική προληπτική θεραπεία παθήσεων του οφθαλμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποφυγή επιπλοκών, όπως είναι η έντονη μετεγχειρητική ξηροφθαλμία, η αδυναμία σύγκλεισης των οφθαλμών και τα έλκη κερατοειδούς. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η λεπτομερής οφθαλμολογική εκτίμηση στην προετοιμασία για το χειρουργείο.

Πως γίνεται η βλεφαροπλαστική και πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η βλεφαροπλαστική αφορά τα άνω βλέφαρα, τα κάτω βλέφαρα ή τον συνδυασμό όλων των βλεφάρων. Γίνεται με τοπική αναισθησία και ήπια μέθη. Είναι ανώδυνη και διαρκεί 45 λεπτά για την άνω βλεφαροπλαστική και 60 λεπτά για την κάτω. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί συνδυασμένη επέμβαση όλων των βλεφάρων, το χειρουργείο διαρκεί περίπου 2 με 2,5 ώρες. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση περίσσειας λίπους και σε κάποιες περιπτώσεις την αναδιανομή ως μόσχευμα για να “γεμίσει” άλλες περιοχές. 

Βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου

Η βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου περιλαμβάνει αρχικά σχεδιασμό με ειδικό μαρκαδόρο στο πάνω στο βλέφαρο της ποσότητας δέρματος που χρειάζεται να αφαιρεθεί με ασφάλεια. Η τομή γίνεται στη φυσιολογική πτυχή του άνω βλεφάρου, ώστε μετά την επέμβαση η ουλή να εξαφανιστεί. Αφού γίνει η τομή στο δέρμα, προχωράμε στην αφαίρεση κατάλληλης ποσότητας δέρματος συμμετρικά και στα δύο βλέφαρα, στην αφαίρεση περίσσειας λίπους και στην επανατοποθέτησή του σε περιοχές με έλλειψη όγκου για ανανέωση του βλέμματος
Σε κάποιες περιπτώσεις που συνυπάρχει κάθοδος της έξω γωνίας του φρυδιού, συνδυάζεται με εσωτερικό brow lift, δηλαδή με εσωτερικά σταθεροποιητικά ράμματα που ανορθώνουν τη θέση του φρυδιού.

Βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου

Η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου περιλαμβάνει τη σύσφιξη ή και την αφαίρεση περίσσειας δέρματος, την αφαίρεση λίπους και την επανατοποθέτησή του, ώστε να καλυφθούν κενά και ανομοιογένειες της περιοχής. Στην πλειοψηφία των ασθενών η κάτω βλεφαροπλαστική γίνεται με εσωτερική τομή, δια του επιπεφυκότα (εσωτερική πλευρά του βλεφάρου). Ειδικά στους νεότερους, όπου δεν υπάρχει περίσσεια δέρματος αλλά χρειάζονται κυρίως αφαίρεση ή επανατοποθέτηση λίπους, η επέμβαση γίνεται χωρίς καθόλου εξωτερικά ράμματα ή ουλή.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες, όμως, μπορεί να συνυπάρχουν χαλάρωση του κάτω βλεφάρου και περίσσεια δέρματος. Με την επέμβαση της κάτω βλεφαροπλαστικής μπορούμε να αφαιρέσουμε το περισσευούμενο δέρμα και να προχωρήσουμε σε σύσφιξη των κάτω βλεφάρων με ειδικά σταθεροποιητικά ράμματα στην έξω γωνία (κανθοπλαστική). Αυτή η μέθοδος όχι μόνο σταθεροποιεί το βλέφαρο και αποτρέπει μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως είναι το εκτρόπιο, αλλά δίνει και αμυγδαλωτό σχήμα στα μάτια (cat-eye look), που είναι πολύ συχνά επιθυμητό. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, επίσης, η επέμβαση μπορεί συνδυαστεί με ανύψωση του μέσου προσώπου (midface lift) για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 

Φωτογραφίες πριν και μετά τη βλεφαροπλαστική

Πριν και 2 μήνες μετά απο επέμβαση άνω και κάτω βλεφαροπλαστικής.
Στα άνω βλέφαρα πραγματοποιήθηκε διόρθωση βλεφαρόπτωσης, αφαλιρεση περίσσειας δέρματος και μετατόπιση λίπους.
Στα κάτω βλέφαρα πραγματοποιήθηκε μετατόπιση λίπους και αφαίρεση δέρματος. Τέλος για ανύψωση και σταθεροποίηση της έξω γωνίας έγινε κανθοπηξία.

Βλεφαροπλαστική άνω και κάτω βλεφάρων.
Η Ασθενής παρουσίαζε ήπια δερματοχάλαση άνω βλεφάρων και ασύμμετρη πρόπτωση λίπους κάτω βλεφάρων και στα δύο μάτια. Πραγματοποιήθηκε συντηρητική αφαίρεση δέρματος στα άνω βλέφαρα. Στα κάτω βλέφαρα πραγματοποιήθηκε μερική αφαίρεση και επανατοποθέτηση λίπους. Το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα τρεις εβδομάδες μετά δείχνει πιο νεανικό βλέμμα με ομαλή μετάβαση μεταξύ κάτω βλεφάρων και μάγουλου χωρίς τις “σακούλες”.

Πριν και 3 εβδομάδες μετά από βλεφαροπλαστική άνω και κάτω βλεφάρων. Στα κάτω βλέφαρα έγινε μετάθεση λίπους μέσω εσωτερικής τομής και κανθοπηξία για ανύψωση και σταθεροποίηση της έξω γωνίας.

Δείτε περισσότερα αποτελέσματα Βλεφαροπλαστικής

Μετά το χειρουργείο της βλεφαροπλαστικής. Ανάρρωση.

Μετά από το χειρουργείο της βλεφαροπλαστικής ο ασθενής παραμένει στην κλινική για δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, τοποθετούνται επιθέματα παγου στα μάτια, ώσπου να ανακάμψει πλήρως από τη μέθη. 
Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα και κάνει χρήση επιθεμάτων πάγου για 2 ημέρες. Επιπλέον, γίνεται χρήση σταγόνων αντιβίωσης – κορτιζόνης στους οφθαλμούς για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων και χρήση οφθαλμικής αλοιφής πάνω στις τομές και εντός του οφθαλμού ανάλογα με την περίπτωση. Η ανάρρωση είναι ταχεία και το οίδημα υποχωρεί από τα άνω βλέφαρα σε διάστημα 10 ημερών, ενώ από τα κάτω σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων. Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται στους 3 με 6 μήνες. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ. Μπεζάτης θα σας παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα φροντίζετε τις τομές αμέσως μετά την εγχείρηση, τα φάρμακα που θα χρειαστεί να λαμβάνετε και το πότε θα σας ξαναδεί.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της βλεφαροπλαστικής;

Η επέμβαση είναι ιδιαίτερα ασφαλής όταν πραγματοποιείται από έμπειρο οφθαλμοπλαστικό χειρουργό. Παρ’ όλα αυτά πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστούν οι εξής επιπλοκές:

 • Επιμένον οίδημα, φλεγμονή ή μώλωπας
 • Αδυναμία πλήρους σύγκλεισης του οφθαλμού (λαγόφθαλμος)
 • Ασυμμετρία μεταξύ των δύο οφθαλμών
 • Ξηροφθαλμία
 • Μόλυνση του τραύματος
 • Παροδική φωτοευαισθησία
 • Κακή επούλωση των τομών
 • Διπλωπία
 • Εκτρόπιο
 • Ανάγκη για εκ νέου επέμβαση

Ποια είναι τα αποτελέσματα και οφέλη της βλεφαροπλαστικής;

Η βλεφαροπλαστική αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση οφθαλμοπλαστικής στα χέρια κατάλληλα εξειδικευμένου χειρουργού και έχει σημαντικά οφέλη, όπως είναι:

 • Νεανικό και ξεκούραστο βλέμμα με ανανέωση της εμφάνισης ολόκληρου του προσώπου
 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
 • Βελτίωση της κατάστασης της οφθαλμικής επιφάνειας
 • Ψυχολογική ανάταση

Ποιο είναι το κόστος της βλεφαροπλαστικής;

Το κόστος της βλεφαροπλαστικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που θα διαρκέσει το χειρουργείο. Η επέμβαση είναι εξατομικευμένη με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Η τιμή είναι διαφορετική αν πρόκειται για άνω ή κάτω βλεφαροπλαστική και διαφορετική αν πραγματοποιηθεί συνδυασμένη επέμβαση. Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι το κόστος που θα συμφωνήσετε με τον χειρουργό περιλαμβάνει τα έξοδα της κλινικής, του αναισθησιολόγου και των βοηθών. 

Να επιλέξω κλασική βλεφαροπλαστική ή αναίμακτη βλεφαροπλαστική; 

Η μέθοδος της αναίμακτης βλεφαροπλαστικής δεν ενδείκνυται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, καθώς μπορεί να διορθώσει πολύ μικρές ποσότητες χαλάρωσης δέρματος, με κίνδυνο αλλοίωσης της ποιότητάς του. Οι επιστημονικές μελέτες στα διεθνή συνέδρια συστήνουν την κλασική μέθοδο σαν τη μέθοδο εκλογής, έναντι της μη επεμβατικής βλεφαροπλαστικής. Η κλασική μέθοδος είναι η μόνη επέμβαση που εγγυάται αποτέλεσμα εμφανές που θα αντέξει στο χρόνο. 

Συχνές ερωτήσεις

Θα χρειαστεί αφαίρεση ραμμάτων και πότε;

Τα ράμματα από την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής αφαιρούνται μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου μετά το χειρουργείο;

Η σταδιακή επιστροφή στην εργασία ξεκινά 4-5 ημέρες μετά την επέμβαση, καθώς το οίδημα έχει αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά. 

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις στην κλασική βλεφαροπλαστική;

Η κλασική βλεφαροπλαστική παραμένει η επέμβαση εκλογής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αλλαγών στην περιοφθάλμια περιοχη. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα μπορεί να ενισχυθεί με διάφορους τρόπους.

 • Η πολύ διαφημισμένη βλεφαροπλαστική με λέιζερ χρησιμοποιεί για τη δημιουργία τομών ένα λέιζερ ειδικής τεχνολογίας (CO2 laser) αντί για το κλασικό νυστέρι και έχει το προτέρημα της ταυτόχρονης αιμόστασης οδηγώντας σε μικρότερου βαθμού αιμορραγία και οίδημα. Αποτελεί, επομένως, μία παραλλαγή της κλασικής βλεφαροπλαστικής που περιλαμβάνει τα ακριβώς ίδια βήματα.
 • Η βοτουλινική τοξίνη συχνά χρησιμοποιείται επικουρικά στην κλασική βλεφαροπλαστική για ανύψωση της ουράς του φρυδιού ή λείανση των ρυτίδων.
 • Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική με τη μέθοδο plexr (Plasma Exeresis) αποτελεί μία εναλλακτική μέθοδο για πολύ μικρές χαλαρώσεις του δέρματος και πρέπει να χρησιμοποιείται με πολλή προσοχή για αποφυγή σοβαρών επιπλοκών όπως έγκαυμα δέρματος και εκτρόπιο. 

Πότε θεωρείται αποτυχημένη η βλεφαροπλαστική;

Ως αποτυχημένη βλεφαροπλαστική εννοούμε οποιαδήποτε επέμβαση που είτε δε διόρθωσε το αρχικό πρόβλημα σε ένα μεγάλο ποσοστό, είτε προκάλεσε επιπλέον προβλήματα στον ασθενή. Το πιο σημαντικό βήμα είναι η πρόληψη με την επιλογή του κατάλληλου χειρουργού. Η επέμβαση είναι τεχνικά πολύ απαιτητική και απαιτεί βαθιά γνώση της περιοφθάμιας περιοχής, αλλά και τη δυνατότητα συνεκτίμησης της οφθαλμικής υγείας. Αυτά παρέχονται μόνο από τον οφθαλμοπλαστικό χειρουργό, ο οποίος μετά από ολοκληρωμένη πολυετή εκπαίδευση στην οφθαλμολογία έχει ειδικευτεί στη χειρουργική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της περιοφθάλμιας περιοχής.

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.