Άρθρα

Λέιζερ στα Μάτια

λέιζερ στα μάτια

Το χειρουργείο λέιζερ στα μάτια για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών όπως η μυωπία είναι μία πολύ δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος για την οριστική απαλλαγή από την χρήση γυαλιών.

Το χειρουργείο λέϊζερ στα μάτια (διαθλαστική χειρουργική) κάνει χρήση του ειδικού excimer laser για να αναδιαμορφώσει το σχήμα του κερατοειδή μας. Η εγχείρηση λέϊζερ ματιών στοχεύει στη διόρθωση της μυωπίας, υπερωπίας και αστιγματισμού. Ένας στους δύο ανθρώπους χρειάζεται γυαλιά ή φακούς επαφής για να δει με ακρίβεια μακριά ή κοντά. Το χειρουργείο λέιζερ στα μάτια προσφέρει τη δυνατότητα οριστικής και πλήρους ανεξαρτησίας από γυαλιά ή φακούς επαφής.

Ποιος είναι κατάλληλος για να υποβληθεί στην επέμβαση λέιζερ στα μάτια?

Η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι κανείς κατάλληλος για την επέμβαση είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και η συνταγή των γυαλιών του να είναι σταθερή για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Πότε δεν ενδείκνυται η επέμβαση λέιζερ στα μάτια;

Ασθενείς με πολύ υψηλούς βαθμούς μυωπίας (-9 και άνω), αστιγματισμού (-4 και άνω) ή υπερωπίας (+4 και άνω) συχνά δεν είναι κατάλληλοι να υποβληθούν στην επέμβαση λέιζερ ματιών  γιατί η πιθανότητα επιπλοκών και ανεπιτυχούς διόρθωσης αυξάνουν. Η σοβαρή ξηροφθαλμία πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν το χειρουργείο γιατί μπορεί να μετριάσει την επιτυχία της επέμβασης ή να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Ασθενείς με κερατόκωνο (κατάσταση που προκαλεί σταδιακή λέπτυνση και ανώμαλο σχήμα του κερατοειδή) έχουν απόλυτη αντένδειξη για το χειρουργείο λέιζερ. Τέλος, ασθενείς με κακή ρύθμιση διαβήτη ή λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων έχουν κίνδυνο από ανεπαρκή επούλωση μετά το χειρουργείο.

Πριν το χειρουργείο λέιζερ στα μάτια

Στην εξέταση προεγχειρητικού ελέγχου με το γιατρό σας συμπεριλαμβάνεται η μέτρηση του πάχους και ομαλότητας του κερατοειδή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί με το λέιζερ σμιλεύεται ο κερατοειδής με αποτέλεσμα να λεπταίνει σημαντικά όσο μεγαλύτερη είναι η μυωπία μας. Επομένως αν κάποιος έχει πολύ λεπτό κερατοειδή ίσως να μην είναι ασφαλές να υποβληθεί στην επέμβαση. Αν φοράτε φακούς επαφής αυτοί πρέπει να έχουν αφαιρεθεί 1 με 3 εβδομάδες πριν την εξέταση γιατί αλλάζουν το σχήμα του κερατοειδή.

Ποια μέθοδος χειρουργείου λέιζερ ματιών είναι η καλύτερη;

Υπάρχουν δύο μέθοδοι χειρουργείου λέιζερ στα μάτια, η PRK και η femto-LASIK. Διαφέρουν στο ότι στην PRK αφαιρείται μηχανικά η επιφανειακή στοιβάδα του κερατοειδή για να εφαρμοστεί το λέιζερ, ενώ στη δεύτερη κατασκευάζεται ένας κρεμνός (flap) το οποίο επανατοποθετείται στην επιφάνεια του κερατοειδή στο τέλος του χειρουργείου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις 2 μεθόδους για λέιζερ στα μάτια θα βρείτε εδώ.

Πόσο κοστίζει το λέιζερ στα μάτια;

Το κόστος λέϊζερ ματιών εξαρτάται από το είδος της μεθόδου που θα εφαρμοστεί. Η PRK κοστίζει 1700 ευρώ ενώ το femto-LASIK 2200 ευρώ και για τα δύο μάτια.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-3624449 ή μέσω email στο info@drbezatis.gr.

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.