Τι είναι η επέμβαση της ασκορινοστομίας;
Η επέμβαση της ασκορινοστομίας στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας οδού μεταξύ του ματιού και της μύτης, όταν υπάρχει απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου.
Πότε πραγματοποιείται η ασκορινοστομία;
Η επέμβαση της ασκορινοστομίας πραγματοποιείται όταν υπάρχει έντονη δακρύρροια, κολλώδεις εκκρίσεις (τσίμπλες) ή φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, κατάσταση η οποία ονομάζεται δακρυοκυστίτιδα, λόγω σημαντικού βαθμού στένωσης ή απόφραξης του ρινοδακρυϊκού πόρου που βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης. Ο στόχος της επέμβασης είναι η παράκαμψη της στένωσης ή απόφραξης, μέσω δημιουργίας ενός νέου δρόμου παροχέτευσης των δακρύων, ώστε ο ασθενής να ανακουφιστεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα που επηρεάζουν τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η τομή δεν αφήνει ουλή καθώς τα σημάδια της εξαφανίζονται σχεδόν πάντα εντός εξαμήνου από το χειρουργείο.
Τι είναι η εξωτερική ασκορινοστομία;
Η εξωτερική ασκορινοστομία γίνεται με μία μικρή τομή στο δέρμα του πλαγίου τμήματος της μύτης, η οποία δίνει άμεση πρόσβαση στον δακρυϊκό ασκό. Στη συνέχεια, αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι οστού του πλαγίου τοιχώματος της μύτης. Ο δακρυϊκός ασκός ανοίγεται στα δύο και καθαρίζεται, απελευθερώνοντας το πυώδες περιεχόμενό του. Έχοντας άμεση πρόσβαση στον δακρυϊκό ασκό και το εσωτερικό της μύτης, ο χειρουργός τοποθετεί ένα σωληνάκι σιλικόνης (stent), το οποίο θα διατηρήσει ανοικτή τη νέα οδό κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Αυτό το σωληνάκι αφαιρείται εύκολα στο ιατρείο έξι εβδομάδες μετά από την επέμβαση. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετουνται απορροφήσιμα ράμματα στην τομή, τα οποία δε χρειάζονται αφαίρεση.
Η επέμβαση εξωτερικής ασκορινοστομίας γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μία ώρα. Ο ασθενής μετά το τέλος της επέμβασης επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του. Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης είναι 90 με 95% στα χέρια έμπειρου οφθαλμοπλαστικού χειρουργού και επιτρέπει στον ασθενή να έχει πλήρη ανάκαμψη και επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα, βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο ζωής του.
Τι είναι η ενδοσκοπική (εσωτερική) ασκορινοστομία;
Η ενδοσκοπική ασκορινοστομία γίνεται εξ’ ολοκλήρου μέσα από τη μύτη με τη βοήθεια ειδικού ενδοσκοπίου. Ο χειρουργός δημιουργεί άνοιγμα στο οστό δια μέσου της μύτης στο πλάγιο τοίχωμά της και στη συνέχεια ανοίγει τον δακρυϊκό ασκό. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται, ομοίως με την εξωτερική μέθοδο, ειδικά σωληνάκια σιλικόνης (stent), τα οποία αφαιρούνται έξι εβδομάδες μετά στο ιατρείο. Η επέμβαση αυτή διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται υπό ολική αναισθησία. Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης είναι όπως και στην εξωτερική μέθοδο 90 με 95%.
Διαφορές μεταξύ της ενδοσκοπικής και της εξωτερικής ασκορινοστομίας
Οι διαφορές της ενδοσκοπικής από την εξωτερική ασκορινοστομία είναι οι παρακάτω:
- Στην ενδοσκοπική μέθοδο δεν υπάρχει εξωτερική τομή άρα ούτε και ουλή.
- Στην ενδοσκοπική ασκορινοστομία δε χρησιμοποιούνται ράμματα.
- Η ενδοσκοπική ασκορινοστομία γίνεται μόνο υπό γενική αναισθησία, ενώ η εξωτερική γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη.
- Η ενδοσκοπική ασκορινοστομία δεν ενδείκνυται όταν υπάρχει ιστορικό κακώσεων της μύτης και η φυσιολογική ανατομία της είναι διαταραγμένη.
Ο χειρουργός Θάνος Μπεζάτης πραγματοποιεί και τους δύο τύπους επεμβάσεων και θα σας συμβουλεύσει για το ποια επέμβαση είναι η κατάλληλη για εσάς.
Πριν από την επέμβαση ασκορινοστομίας
Πριν την επέμβαση ασκορινοστομίας ο ασθενής πρέπει να διακόψει τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, για δέκα ημέρες. Επίσης συστήνεται η αποφυγή λήψης αντιφλεγμονωδών παυσίπονων σκευασμάτων για δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά και μετά από αυτή.
Μετά από την επέμβαση ασκορινοστομίας
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες οδηγίες και πληροφορίες που λαμβάνουν οι ασθενείς μετά από την πραγματοποίηση της επέμβασης ασκορινοστομίας:
- Αποφυγή της κατανάλωσης ζεστών ροφημάτων τις πρώτες 24 ώρες.
- Αποφυγή του φτερνίσματος για μια εβδομάδα.
- Αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης για δέκα ημέρες.
- Είναι φυσιολογικό να παρατηρηθεί μικρή αιμορραγία από τη μύτη τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Αν η αιμορραγία δε σταματά, βοηθά η ανύψωση του πηγουνιού, η εφαρμογή παγοκύστης στη μύτη και η εφαρμογή ήπιας πίεσης.
- Τα πρώτα βράδια μετά την επέμβαση συστήνεται η τοποθέτηση ενός ή δύο μαξιλαριών κάτω από το κεφάλι του ασθενούς κατά τον ύπνο.
- Αποφυγή τριψίματος του ματιού μετά από την επέμβαση. Ο καθαρισμός της περιοχής γίνεται με αποστειρωμένη γάζα και φυσιολογικό ορό.
- Συστήνεται ενστάλαξη του μικτού κολλυρίου κορτιζόνης/αντιβίωσης που θα χορηγηθεί, τέσσερις φορές την ημέρα για διάστημα δύο εβδομάδων.
- Συστήνεται πλύση της ρινικής κοιλότητας με φυσιολογικό ορό τρεις φορές την ημέρα σε κάθε ρουθούνι για δύο εβδομάδες.
- Τα συμπτώματα δακρύρροιας και κολλώδους έκκρισης βελτιώνονται άμεσα μετά από την επέμβαση. Είναι φυσιολογικό παρόλα αυτά η δακρύρροια να διαρκέσει λίγες εβδομάδες μετά από την επέμβαση και να βελτιωθεί μόλις αφαιρεθούν τα σωληνάκια.
- Η πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά από την επέμβαση.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές της ασκορινοστομίας;
Οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης περιλαμβάνουν:
- Ρινορραγία
- Μώλωπα και οίδημα στην περιοχή της επέμβασης
- Μόλυνση – φλεγμονή
- Αποτυχία επέμβασης σε ποσοστό 5%.
Οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και η επέμβαση ασκορινοστομίας είναι από τις πλέον ασφαλείς ιατρικές επεμβάσεις στα χέρια έμπειρου οφθαλμοπλαστικού χειρουργού.
Πόσο κοστίζει η επέμβαση της ασκορινοστομίας;
Το κόστος της επέμβασης ασκορινοστομίας εξαρτάται από τη μέθοδο και προσαρμόζεται εξατομικευμένα ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ. Θάνος Μπεζάτης θα σας παρέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες.