Τι είναι η διαθλαστική χειρουργική; 

Η διαθλαστική χειρουργική αφορά όλες εκείνες τις επεμβάσεις που στόχο έχουν τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών σε ανθρώπους χωρίς άλλη παθολογία του ματιού. Έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία εικοσαετία προσφέροντας εξαιρετικά αποτελέσματα με πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών. Τα αποτελέσματα όσον αφορά την οπτική οξύτητα και την ποιότητα της όρασης έχουν βελτιστοποιηθεί χάρη στα παρακάτω:

  • την εξέλιξη της τεχνολογίας των laser
  • την έρευνα και τη βαθύτερη κατανόηση του οπτικού συστήματος του οφθαλμού
  • την ικανότητα της παρακολούθησης και αυστηρής καταγραφής των κινήσεων του οφθαλμού κατά τη διάρκεια της επέμβασης από το μηχάνημα και 
  • την ανάπτυξη εξατομικευμένων αλγόριθμων.

Η διαθλαστική χειρουργική αυξάνεται συνεχώς σε δημοφιλία τη τελευταία ιδίως δεκαετία με όλο και περισσότερους ανθρώπους νεαρής ή και μεγαλύτερης ηλικίας να αναζητούν λύσεις για βελτίωση της όρασης και της ποιότητας ζωής τους.

Ποιες διαθλαστικές ανωμαλίες διορθώνονται μέσω της διαθλαστικής χειρουργικής;

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες που διορθώνονται μέσω της διαθλαστικής χειρουργικής είναι οι ακόλουθες:

Ποιες είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις;

Η διαθλαστική χειρουργική περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα επεμβάσεων διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών:

  • Διαθλαστική χειρουργική με Laser: Η χρήση του excimer Laser στοχεύει στη σμίλευση και αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς χιτώνα με αποτέλεσμα να εστιάζονται οι ακτίνες φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ώστε να σχηματίζεται ευκρινές είδωλο. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν τη χρήση του excimer laser είναι η PRK (Photorefractive Keratectomy), η trans-PRK (transepithelial PRK), η LASIK (Laser Assisted in Situ Keratosmileusis) και η femto-LASIK (femtosecond laser LASIK).
  • Διαθλαστική επέμβαση με φακικό ενδοφακό (ICL- Implantable contact Lens): Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε πολύ υψηλούς βαθμούς αμετρωπιών (μυωπίας, αστιγματισμού και υπερμετρωπίας) στις οποίες η εφαρμογή του excimer laser στον κερατοειδή δεν είναι δυνατή. Ο φακός που εμφυτεύεται στον οφθαλμό είναι μαλακός και εύκαμπτος και τοποθετείται ακριβώς μπροστά από τον κρυσταλλοειδή φακό μέσω μιας μικρής τομής στον κερατοειδή. Η επέμβαση είναι πολύ γρήγορη και ανώδυνη με εξαιρετικά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας μέρα μετά την επέμβαση.
  • Αλλαγή ενδοφακού (CLE- Clear Lens Extraction): Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει την αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού και την αντικατάστασή του με ένα μόνιμο τεχνητό φακό. Η τεχνική είναι η ίδια με την επέμβαση του καταρράκτη ματιών και εφαρμόζεται συνήθως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας όπου έχει ξεκινήσει ήδη η πρεσβυωπία και είτε υπάρχει αρχόμενος καταρράκτης και υψηλό διαθλαστικό σφάλμα, είτε αναμένεται η ανάπτυξη καταρράκτη σε λίγους μήνες ή χρόνια. Ο φακός που θα επιλεχθεί να εμφυτευτεί μπορεί να είναι μονοεστιακός, πολυ/τριπλοεστιακός ή και νέας τεχνολογίας μονοεστιακός με αυξημένο βάθος εστίασης (EDOF- Enhanced Depth of Focus).

Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για τη διόρθωση των διαθλαστικων ανωμαλιών γίνεται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή με βάση τις ανάγκες και τις καθημερινές του δραστηριότητες.

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.