Τι είναι η βυθοσκόπηση;
Η βυθοσκόπηση είναι η εξέταση του οπίσθιου τμήματος του οφθαλμού, δηλαδή του υαλοειδούς σώματος, της ωχράς κηλίδας, του οπτικού νεύρου και της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Αποτελεί από τις πιο βασικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση ανεξαρτήτως γνωστού οφθαλμολογικού προβλήματος.
Πώς γίνεται η βυθοσκόπηση ματιού;
Αφού ο ιατρός ελέγξει τα πρόσθια ημιμόρια των οφθαλμών στη σχισμοειδή λυχνία ακολουθεί η διαδικασία της εξέτασης. Η βυθοσκόπηση του ματιού γίνεται μετά από μυδρίαση της κόρης του οφθαλμού, δηλαδή ενστάλαξη ειδικών σταγόνων που για κάποιες ώρες διαστέλλουν την κόρη. Προκειμένου να επιτευχθεί η μυδρίαση χρειάζεται να μεσολαβήσουν 10 με 15 λεπτά από την ενστάλαξη των σταγόνων. Μετά από την ενστάλαξη των σταγόνων μυδρίασης ο ασθενής περιμένει στο σαλόνι αναμονής για την απαιτούμενη χρονική διάρκεια έως ότου οι κόρες των οφθαλμών να διασταλούν πλήρως. Αν η διαστολή δεν είναι επαρκής, ο ιατρός σας θα ενσταλάξει εκ νέου σταγόνες.
Η διαστολή της κόρης επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να επισκοπήσει με λεπτομέρεια το εσωτερικό του ματιού με τη χρήση σχισμοειδούς λυχνίας. Ακόμη, με τη χρήση ειδικού έμμεσου οφθαλμοσκοπίου έχει τη δυνατότητα να επισκοπήσει τις πιο σημαντικές δομές του οφθαλμού, το οπτικό νεύρο, την ωχρά κηλίδα και τον αμφιβληστροειδή. Όλες αυτές οι δομές δεν είναι καθαρά ορατές μέσα από μικρή κόρη και ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν θολά οπτικά μέσα, όπως ουλές του κερατοειδούς ή καταρράκτης του κρυσταλλοειδούς φακού που δυσχεραίνουν την εξέταση. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 2 με 3 λεπτά και το μέγεθος της κόρης επανέρχεται στο φυσιολογικό 3 με 4 ώρες μετά από την εξέταση.
Πότε γίνεται η βυθοσκόπηση; Ενδείξεις.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η βυθοσκόπηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πλήρους ετήσιου οφθαλμολογικού ελέγχου. Είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και παρακολούθηση πληθώρας σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων. Οι ενδείξεις για τη διενέργεια της εξέτασης αυτής συνοπτικά περιλαμβάνουν:
- Τον ετήσιο πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο
- Συμπτώματα μυοψιών (“μυγάκια”) ή λάμψης φωτός
- Ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη
- Υψηλή μυωπία
- Παθήσεις της ωχράς κηλίδας
- Παθήσεις του οπτικού νεύρου, όπως είναι το γλαύκωμα
- Ιστορικό αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα
- Αγγειακές παθήσεις αμφιβληστροειδούς, όπως απόφραξη φλέβας ή αρτηρίας
- Κληρονομικό ιστορικό δυστροφίας του αμφιβληστροειδούς
- Διάμεση και οπίσθια ραγοειδίτιδα
- Υπέρταση
- Εγκυμοσύνη
Ποιοι είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και οι παρενέργειες της βυθοσκόπησης;
Η βυθοσκόπηση αποτελεί μία ιδιαίτερα ασφαλής και ανώδυνη εξέταση που δεν εγκυμονεί κινδύνους ή παρενέργειες για τον ασθενή.
Η εξέταση καθώς και οι σταγόνες που χορηγούνται για την εξέταση είναι απόλυτα ασφαλείς ακόμα και σε εγκύους, οι οποίες χρειάζεται να εξετάζονται ειδικά προς τους τελευταίους μήνες της κύησης για τυχόν έγκαιρη διάγνωση υπέρτασης της κύησης, την προεκλαμψία. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του θηλασμού η εξέταση είναι απόλυτα ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος.
Η μόνη περίπτωση κατά την οποία υπάρχει κίνδυνος πιθανής παρενέργειας είναι η περίπτωση ασθενών με κλειστή γωνία προσθίου θαλάμου του οφθαλμού, στους οποίους η ενστάλαξη των σταγόνων μυδρίασης που χρησιμοποιούνται για τη βυθοσκόπηση, μπορούν να προκαλέσουν οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας με απότομη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Σε αυτούς τους ασθενείς η εξέταση γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και προληπτική αντιγλαυκωματική αγωγή για την αποφυγή του κινδύνου οξείας κρίσης γλαυκώματος, καθώς υπάρχει κίνδυνος το οπτικό νεύρο να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Ο ιατρός θα ενημερώσει τον ασθενή κατάλληλα πριν από την ενστάλαξη των σταγόνων για τη διενέργεια της εξέτασης.
Ποιες είναι οι τιμές μιας εξέτασης βυθοσκόπησης; Κόστος.
Το κόστος της εξέτασης συνυπολογίζεται στο κόστος του πλήρους οφθαλμολογικού ελέγχου και είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Κλείστε το ραντεβού σας και ο ιατρός Δρ. Θάνος Μπεζάτης θα σας ενημερώσει πλήρως.
Συχνές ερωτήσεις
Πονάει η βυθοσκόπηση;
Η βυθοσκόπηση είναι μία πολύ απλή, οικονομική και ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά και δίνει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του οφθαλμού. Η μόνη ενόχληση που αισθάνεται κανείς κατά την εξέταση είναι η αίσθηση του έντονου φωτός στην οποία οι οφθαλμοί προσαρμόζονται πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχει κανενός είδους πόνος ή άλλη ενόχληση κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Πώς θα βλέπω μετά από τη βυθοσκόπηση; Θα μπορώ να οδηγήσω;
Μετά από την εξέταση η όρασή σας θα είναι θολή ιδίως για κοντινές αποστάσεις για 2 με 3 ώρες. Το πολύ έντονο φως θα σας ενοχλήσει, για αυτό καλό θα είναι να φορέσετε γυαλιά ηλίου μέχρι η όραση να επανέλθει στο φυσιολογικό. Επίσης η οδήγηση θα πρέπει να αποφεύγεται για 2 με 3 ώρες μετά από την εξέταση, για λόγους ασφάλειας.
Ενδείκνυται η βυθοσκόπηση κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό;
Η βυθοσκόπηση είναι απόλυτα ασφαλής και ενδεδειγμένη κατά την εγκυμοσύνη αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν στη γυναίκα τα διαστήματα αυτά, τα οποία μπορεί να διαγνωσθούν και να θεραπευθούν εγκαίρως με τη διενέργεια μιας βυθοσκόπησης.