Τι είναι το τραύμα βλεφάρων;
Τα τραύματα βλεφάρων διακρίνονται σε μερικού ή ολικού πάχους και αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των τραυμάτων του προσώπου. Συχνά, τα τραύματα βλεφάρων συνοδεύονται από άλλα οφθαλμικά τραύματα, όπως τραύμα κερατοειδούς, ύπαρξη ξένου σώματος στον βολβό, θλαστικά τραύματα της δακρυϊκής συσκευής και κατάγματα κόγχου. Το τραύμα βλεφάρων μπορεί συχνά να συνοδεύεται από σοβαρό τραυματισμό του βολβού, ο οποίος μπορεί να μην είναι εύκολα εμφανής, λόγω της ύπαρξης μεγάλου οιδήματος της περιοφθάλμιας περιοχής. Για αυτόν τον λόγο η προσεκτική και αναλυτική πλήρης οφθαλμολογική εξέταση είναι απαραίτητη μετά από κάθε τραύμα βλεφάρων.
Το τραύμα του άνω βλεφάρου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη πτώση του άνω βλεφάρου λόγω τραυματισμού του ανελκτήρα μυ. Το τραύμα του κάτω βλεφάρου μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό της δακρυϊκής συσκευής με αποτέλεσμα την εμφάνιση μόνιμης δακρύρροιας. Τα τραύματα βλεφάρων προκύπτουν από τραυματισμό είτε από αιχμηρό είτε με αμβλύ αντικείμενο. Οι πιο συχνές αιτίες τραύματος βλεφάρων είναι το δάγκωμα σκύλου, η πτώση, η γροθιά και ο τραυματισμός από το τιμόνι αυτοκινήτου.
Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο βήμα ώστε να αποφευχθούν τα σοβαρά προβλήματα που ακολουθούν ένα οφθαλμικό τραύμα. Συγκεκριμένα, τα παιδιά πρέπει να επιβλέπονται στο σπίτι ή στο σχολείο, ειδικά όταν γύρω τους βρίσκονται σκύλοι ή αιχμηρά αντικείμενα και όταν οδηγούν ποδήλατο. Οι ενήλικες πρέπει να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά όταν αθλούνται σε σπορ επαφής και κράνος όταν οδηγούν μηχανή.
Πώς αντιμετωπίζεται το τραύμα στα βλέφαρα;
Η θεραπεία των τραυμάτων βλεφάρων είναι κατά βάση χειρουργική. Η χορήγηση αντιβιοτικών συστήνεται σε μεγάλης έκτασης τραύματα ή όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης του τραύματος ή ύπαρξη ενδοφθάλμιου ξένου σώματος. Η συρραφή και αποκατάσταση του τραύματος βλεφάρων πρέπει ιδανικά να γίνεται εντός του πρώτου 24ώρου από τον τραυματισμό, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή. Στην οξεία αυτή φάση, ο χειρουργός επιδιώκει το κλείσιμο του τραύματος και την όσο το δυνατόν καλύτερη χειρουργική αποκατάσταση για τη σωστή λειτουργία των βλεφάρων. Η όποια περαιτέρω αισθητική βελτίωση μπορεί να γίνει σε δεύτερο χρόνο.
Το χειρουργείο αποκατάστασης του τραύματος βλεφάρων γίνεται συνήθως σε τοπική αναισθησία, αλλά σε μεγαλύτερα τραύματα ή στα παιδιά γίνεται υπό ολική αναισθησία. Ο ασθενής παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετεγχειρητικά. Τέλος, σε πιο εκτεταμένα και πολύπλοκα τραύματα, πριν από το χειρουργείο πραγματοποιείται αξονική τομογραφία κόγχων για να εντοπιστεί είτε ένα ενδοφθάλμιο ξένο σώμα, είτε κάποιο κάταγμα των οστών του κόγχου.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της αντιμετώπισης ενός τραύματος των βλεφάρων;
Οι πιθανές επιπλοκές της αντιμετώπισης ενός τραύματος βλεφάρων περιλαμβάνουν:
- Ουλή βλεφάρου
- Αδυναμία κλεισίματος βλεφάρων (λαγόφθαλμος)
- Λοίμωξη της τομής
- Δακρύρροια
- Πτώση βλεφάρου
Τι συμβαίνει αν ο τραυματισμός επηρεάζει και μέρος της δακρυϊκής οδού;
Οι τραυματισμοί της δακρυϊκής οδού χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής καθότι αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά άμεσα, οδηγούν σε μόνιμη δακρύρροια και μείωση της όρασης και της ποιότητας ζωής. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει ένθεση ειδικού στεντ σιλικόνης και συρραφή του τραύματος. Το στεντ σιλικόνης αφαιρείται μετά από τρεις μήνες.