Τι είναι η δερμοειδής κύστη;

Η δερμοειδής κύστη είναι ένας καλοήθης όγκος που αποτελείται από ιστούς που σχετίζονται με το δέρμα και αναπτυσσονται σε άλλο μέρος του σώματος από αυτό για το οποίο προοριζόταν εμβρυολογικά. Πιο συγκεκριμένα, οι δερμοειδείς κύστεις εμπεριέχουν στοιχεία δέρματος όπως τρίχες, ιδρωτοποιούς αδένες και σμηγματογόνους αδένες. Οι δερμοειδείς κύστεις μεγαλώνουν αργά και σταθερά με την ηλικία. 

Τι είναι η δερμοειδής κύστη στο μάτι;

Η δερμοειδής κύστη στο μάτι αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς όγκους του κόγχου των παιδιών με ένα ποσοστό 46% όλων των νεοπλασμάτων κόγχου της παιδικής ηλικίας. Ακόμη, αποτελεί το 10% όλων συνολικά των όγκων κόγχου παιδιών και ενηλίκων. 

Η δερμοειδης κύστη στο μάτι εντοπίζεται πιο συχνά κοντά στην έξω πλευρά του φρυδιού. Η διάγνωση της δερμοειδούς κύστης γίνεται κλινικά και η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με αξονική τομογραφία κόγχων, με την οποία μπορεί να εκτιμηθεί και το μέγεθος και η έκταση της κύστης εντός του κόγχου. 

Τα συμπτώματα που προκαλεί η δερμοειδής κύστη στο μάτι περιλαμβάνουν:

  • Ψηλαφητή μάζα γύρω από το βολβό
  • Πτώση βλεφάρου
  • Εξόφθαλμο
  • Στραβισμό ή διπλωπία
  • Περιορισμό της κινητικότητας του ματιού
  • Φλεγμονή 

Η δερμοειδής κύστη δεν επηρεάζει την όραση, όμως πέραν του αισθητικού προβλήματος που προκαλεί, υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης λόγω τραύματος που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή γύρω και πίσω από το μάτι.

Πώς αντιμετωπίζεται η δερμοειδής κύστη στο μάτι;

Μικρού μεγέθους και ασυμπτωματικές δερμοειδείς κύστεις μπορεί να παρακολουθούνται απλά από τον χειρουργό οφθαλμίατρο ανά εξάμηνο. Κάποιες μικρές κύστεις μπορεί και να μειωθούν σε μέγεθος με την πάροδο των ετών. Παρόλα αυτά, συχνά ενδείκνυται η χειρουργική αφαίρεση ακόμα και μικρών δερμοειδών κύστεων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ρήξης του και των επιπλοκών της, όπως είναι η έντονη φλεγμονή εντός του κόγχου. Ιδίως σε μικρά παιδιά που έχουν την τάση να τραυματίζονται, ο κίνδυνος ρήξης της δερμοειδούς κύστης είναι μεγάλος.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της δερμοειδούς κύστης γίνεται σε ολική αναισθησία και περιλαμβάνει μικρή τομή στην κάτω επιφάνεια του φρυδιού. Η δερμοειδής κύστη αφαιρείται ολόκληρη χωρίς να διαρραγεί το τοίχωμά της. Η πρόγνωση είναι εξαιρετική μετά από πλήρη αφαίρεση της κύστης.

O Dr. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.