Τι είναι το Argon Laser;

Το Argon laser είναι ένα σύστημα λέιζερ διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείται στη διαθλαστική χειρουργική (Excimer laser). Αποτελεί μία σημαντική θεραπευτική μέθοδο σε παθήσεις του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, όπως είναι η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας. Η μέθοδος του Argon laser χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία για περισσότερα από 50 έτη και φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ως ενεργό μέσο χρησιμοποιείται το ευγενές αέριο αργό. 

Πώς λειτουργεί το Argon laser;

Η Argon Laser φωτοπηξία περιλαμβάνει μια ειδική συσκευή η οποία εκπέμπει διαφορετικά μήκη κύματος φωτός. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μήκος κύματος είναι στα 532 nμ, χρώματος πράσινου. Η λεπτή αυτή δέσμη φωτός του Argon laser εισέρχεται στον οφθαλμό και δημιουργεί έγκαυμα μέσω θερμότητας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει άνω των 65 βαθμών Κελσίου, η πηγή αυτή του φωτός απορροφάται από τα βαθύτερα στρώματα του αμφιβληστροειδούς (κυρίως το μελάγχρουν επιθήλιο που περιέχει μελανίνη) και μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια που δρα απευθείας στα κύτταρα.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για τη χρήση του Argon laser;

Οι θεραπευτικές ενδείξεις για τη χρήση του Argon laser περιλαμβάνουν:

  • Προχωρημένη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Στη συγκεκριμένη πάθηση η φωτοπηξία με Argon laser εφαρμόζεται σε ολόκληρο τον αμφιβληστροειδή εκτός από το κέντρο του βυθού, δηλαδή την περιοχή που περιλαμβάνει το οπτικό νεύρο και την ωχρά κηλίδα. Το Argon laser δημιουργεί εγκαύματα στις περιοχές που λόγω των προχωρημένων διαβητικών αλλοιώσεων δεν αιματώνονται και υπάρχει δημιουργία των χαρακτηριστικών νεοαγγείων, τα οποία είναι παθολογικά αγγεία που αιμορραγούν και προκαλούν διάφορες σοβαρές παθολογικές διαταραχές. Η διαδικασία αυτή της εφαρμογής του Argon laser σε ολόκληρο τον αμφιβληστροειδή ονομάζεται παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία και στοχεύει στην πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας με υποστροφή των παθολογικών νεοαγγείων.
  • Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς: Ομοίως με την προχωρημένη παραγωγικής μορφής διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το Argon laser εφαρμόζεται στην απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς, είτε πρόκειται για παναμφιβληστροειδική (απόφραξη κεντρικής φλέβας), είτε για εστιακή (απόφραξη κλάδου της κεντρικής φλέβας). Στόχος είναι η πρόληψη αιμορραγιών και άλλων δευτερογενών επιπλοκών.
  • Διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας: Αν και η θεραπεία εκλογής πλέον είναι η ενδοϋαλοειδική έγχυση anti-VEGF, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται εστιακή φωτοπηξία με Argon laser στην ωχρά κηλίδα για την αντιμετώπιση του επίμονου και ανθεκτικού σε anti-VEGF διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας με εξαιρετικά αποτελέσματα.
  • Ρωγμή αμφιβληστροειδούς: Εφαρμόζεται εστιακή φωτοπηξία με Argon laser γύρω από τη ρωγμή με στόχο τον σχηματισμό ουλής γύρω της για την πρόληψη της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.
  • Σπανιότερες αγγειακές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν σε ισχαιμία του, όπως είναι η νόσος Coats, η νόσος Eales κ.λπ.
  • Θεραπεία επιφανειακών οφθαλμικών όγκων
  • Δευτερογενές γλαύκωμα από αγγειακές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς

Πώς γίνεται η θεραπεία με το Argon laser;

Η θεραπεία με Argon Laser φωτοπηξία γίνεται με τοπική αναισθησία με αναισθητικές σταγόνες. Αρχικά, γίνεται μυδρίαση με σταγόνες για τη διαστολή της κόρης. Στη συνέχεια, το κεφάλι του ασθενούς τοποθετείται σε συγκεκριμένη θέση, σε ειδική σχισμοειδή λυχνία που είναι συνδεδεμένη με τη συσκευή του Argon laser. Ο χειρουργός με τη βοήθεια ειδικού μεγεθυντικού φακού προσαρμόζει και εστιάζει το laser στις περιοχές του αμφιβληστροειδούς που πρέπει να εφαρμοστεί η θεραπεία. Ο ασθενής εστιάζει στον στόχο που του υποδεικνύει ο ιατρός και η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 5-10 λεπτών. Η θεραπεία με Argon laser φωτοπηξία είναι ανώδυνη. Μετά από τη θεραπεία δε χρειάζονται σταγόνες και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η διαδικασία της παναμφιβληστροειδικής φωτοπηξίας με Argon laser συνήθως γίνεται σε δύο διαφορετικές συνεδρίες με διαφορά μίας με δύο εβδομάδων μεταξύ τους.

Ποιο είναι το κόστος της θεραπείας με Argon laser;

Το κόστος θεραπείας με Argon laser ποικίλλει μεταξύ 250€ και 350€ ανάλογα με την αιτιολογία και τη διάρκεια της επέμβασης. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα σας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.