Άρθρα

Βλεφαροπλαστική – Μετά το χειρουργείο

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική είναι μία από τις συχνότερες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής στο πρόσωπο.

Στόχος της βλεφαροπλαστικής είναι η εξασφάλιση νεανικού και ξεκούραστου βλέμματος καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το άρθρο αυτό εξηγεί την μετεγχειρητική διαδικασία και δίνει απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς σχετικά με την βλεφαροπλαστική.

Αμέσως μετά το χειρουργείο

Αμέσως μετά το τέλος του χειρουργείου της βλεφαροπλαστικής, το πρώτο πράγμα που ίσως να παρατηρήσετε είναι ότι η όρασή σας είναι θολή. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς αυτό οφείλεται στην αντιβιοτική αλοιφή που έχει χρησιμοποιήσει ο οφθαλμοπλαστικός χειρουργός στην τομή αλλά και μέσα στα μάτια για να προληφθεί φλεγμονή αλλά και να ενυδατωθεί η επιφάνεια του ματιού.

Θα έχω οίδημα ή/και πόνο;

Η βλεφαροπλαστική επέμβαση των άνω βλεφάρων συνοδεύεται από ελάχιστο οίδημα και αίσθημα βάρους το οποίο μειώνεται σημαντικά τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο και εξαφανίζεται μετά την πρώτη εβδομάδα.

Η βλεφαροπλαστική επέμβαση στα κάτω βλέφαρα συχνά συνοδεύεται από μετρίου βαθμού οίδημα και ήπιο πόνο – αυτά υποχωρούν στις 3-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Η αντίδραση του κάθε οργανισμού στο χειρουργείο είναι διαφορετική όπως και η αντίληψη του πόνου. Σε γενικές γραμμές όμως η βλεφαροπλαστική επέμβαση είναι μια πολύ καλά ανεκτή επέμβαση από τους ασθενείς.

Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο χορηγούνται ήπια αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα που επιταχύνουν την ανάρρωση και μειώνουν τα ενοχλήματα.

Μπορώ να πλένω το πρόσωπό μου μετά τη βλεφαροπλαστική;

Τις πρώτες 3-4 ημέρες μετά το χειρουργείο, τα βλέφαρα πρέπει να παραμένουν στεγνά για την αποφυγή μόλυνσης. Στη συνέχεια μπορεί ο ασθενής να πλένει προσεκτικά την περιοχή με νερό και σαπούνι αποφεύγοντας τραυματισμό της τομής.

Τα ράμματα χρειάζονται αφαίρεση και πότε;

Στη βλεφαροπλαστική μπορεί να χρησιμοποιθούν απορροφήσιμα ράμματα τα οποία δεν χρειάζονται αφαίρεση. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε μη απορροφήσιμα ράμματα τα οποία αφαιρούνται 7-10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Η βλεφαροπλαστική αφήνει ουλή;

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις των ασθενών μας είναι το αν η βλεφαροπλαστική αφήνει σημάδια στο δέρμα των βλεφάρων. Οι τομές στη βλεφαροπλαστική γίνονται κατά μήκος των φυσιολογικών ρυτίδων του δέρματός μας με αποτέλεσμα η ουλές να «χάνονται» μέσα σε αυτές.

Επαναλαμβάνεται η βλεφαροπλαστική επέμβαση;

Το αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής επέμβασης κρατά για πολλά χρόνια και συχνά δεν χρειάζεται επαναληπτική θεραπεία. Καθώς όμως η διαδικασία της γήρανσης των ιστών προχωρά, επιπρόσθετα χειρουργεία μπορεί να χρειαστούν για να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βλεφαροπλαστική επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-3624449 ή μέσω email στο info@drbezatis.gr.

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.