Άρθρα

Laser στα μάτια και εγκυμοσύνη

laser και μυωπια

Το θέμα της επέμβασης λέιζερ στα μάτια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει απασχολήσει πολλές γυναίκες που επιθυμούν μεν να κάνουν την επέμβαση αλλά στοχεύουν στη σύλληψη στο άμεσο μέλλον.

Με το άρθρο αυτό στοχεύουμε να εξηγήσουμε με απλό τρόπο τις αλλαγές που υφίστανται τα μάτια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις πιθανές συνέπειες που αυτές οι αλλαγές θα είχαν σε περίπτωση ενός χειρουργείου διόρθωσης της μυωπίας.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στα μάτια κατά την εγκυμοσύνη;

Είναι γνωστό, ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί κανείς σε επέμβαση διόρθωσης μιας διαθλαστικής ανωμαλίας (μυωπίας, αστιγματισμού, υπερμετρωπίας) είναι η σταθερότητα των μετρήσεων της συνταγής των γυαλιών μας καθώς και η συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στα μάτια που σχετίζονται με διακυμάνσεις των ορμονών στο αίμα και μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την όραση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο κερατοειδής χιτώνας παχαίνει και αλλάζει καμπυλότητα, αλλαγές που παρατηρούνται συχνότερα μετά τον πέμπτο μήνα κύησης και συνήθως υποχωρούν μετά το τέλος της. Μια που ο κερατοειδής χιτώνας είναι το μέρος του ματιού που καθορίζει στο μεγαλύτερο βαθμό την όποια διαθλαστική ανωμαλία και είναι αυτός που δέχεται την άμεση επίδραση του λέιζερ, αντιλαμβάνεται κανείς πως η σταθερότητα της δομής του είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος με το χειρουργείο. Οποιαδήποτε διακύμανση στη σχήμα και το πάχος του θα οδηγήσει σε λάθος προεγχειρητικές μετρήσεις και θα δώσει λανθασμένη εικόνα στον τοπογραφικό έλεγχο κατά την προετοιμασία του χειρουργείου.

Πέραν από τις αλλαγές στον κερατοειδή παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σημαντικές διακυμάνσεις στην πίεση των ματιών, παροδική θολερότητα μέχρι και απώλεια όρασης, διαταραχές στο βυθό του ματιού καθώς και πιθανή χειροτέρευση παθήσεων που είναι ήδη γνωστές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Τέλος, οι ορμονολογικές διακυμάνσεις κατά την εγκυμοσύνη πιθανώς να δυσκολεύουν την επούλωση με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Μπορεί να επηρεαστεί το έμβρυο ή το παιδί από τις οφθαλμικές σταγόνες ή το χειρουργείο;

Το λέιζερ στα μάτια δεν έχει δειχθεί ότι επηρεάζει σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη του εμβρύου ή την ποιότητα του γάλακτος στο θηλασμό. Μετά το χειρουργείο λέιζερ στα μάτια η ασθενής χρειάζεται να χρησιμοποιεί σταγόνες για κάποιες εβδομάδες. Αυτές οι σταγόνες είναι πιθανό να περάσουν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα ή στο βρέφος μέσω του θηλασμού. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι επιβλαβείς είναι ασφαλέστερο να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.

Πόσο διάστημα μετά το τέλος της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής η επέμβαση;

Συστήνεται η επέμβαση να γίνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

Τι θα συμβεί αν υποβληθώ στην επέμβαση χωρίς να γνωρίζω ότι είμαι έγκυος;

Σπάνια συμβαίνει μια γυναίκα να υπόκειται στο λέιζερ χωρίς να γνωρίζει τη στιγμή εκείνη ότι είναι έγκυος. Στις περιπτώσεις αυτές η μετεγχειρητική παρακολούθηση στοχεύει αφενός στό συχνό έλεγχο της εξέλιξης της επούλωσης και των μετρήσεων της διάθλασης και αφετέρου στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη μείωση της χρήσης των οφθαλμικών σταγόνων για να μειωθεί η όποια πιθανότητα επηρεασμού της ανάπτυξης του εμβρύου. Ο ιατρός σας θα σας εξηγήσει χειρισμούς ώστε να μειωθεί η απορρόφηση των σταγόνων στην κυκλοφορία του αίματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-3624449 ή μέσω emai στο info@drbezatis.gr.

 

 

O Dr. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.