Τι είναι η φλουοροαγγειογραφία;

Η ψηφιακή φλουοροαγγειογραφία είναι μία χρήσιμη επεμβατική οφθαλμολογική διαγνωστική εξέταση, η οποία απεικονίζει με μεγάλη ακρίβεια τα αγγεία του βυθού του οφθαλμού, δηλαδή του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς χιτώνα. Στη φλουοροαγγειογραφία χορηγείται ενδοφλεβίως μία ειδική χρωστική, η οποία διαχέεται στα αγγεία του βυθού και της οποίας η πορεία παρατηρείται και καταγράφεται με ειδικό σύστημα κάμερας. Αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμη εξέταση σε συγκεκριμένες οφθαλμικές νόσους και βοηθάει τον ιατρό να θέσει τη διάγνωση, να αποφασίσει τη θεραπεία, αλλά και να αξιολογήσει την ανταπόκριση του ασθενούς σε αυτή.

Πότε γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση φλουοροαγγειογραφίας γίνεται τη για διάγνωση και την παρακολούθηση παθήσεων όπως οι παρακάτω:

Η εξέταση της φλουοροαγγειογραφίας είναι συμπληρωματική στον βασικό οφθαλμολογικό έλεγχο. Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) σε συνδυασμό με τη βυθοσκόπηση και τη φλουοροαγγειογραφία συμπληρώνουν τον πλήρη έλεγχο του βυθού με τρισδιάστατη απεικόνιση όλων των δομών του. Ακόμη, συμβάλλουν στη σωστή διάγνωση των παθήσεών του. 

Πώς γινεται η φλουοροαγγειογραφία;

Η διαδικασία της φλουοροαγγειογραφίας γίνεται μετά από την ενστάλαξη ειδικών μυδριατικών κολλυρίων για τη διαστολή της κόρης. Είκοσι λεπτά μετά από την ενστάλαξη, ο ασθενής κάθεται μπροστά από το μηχάνημα της αγγειογραφίας και γίνεται ενδοφλέβια χορήγηση, στο χέρι, ειδικού διαλύματος νερού και χρωστικής ουσίας. Το διάλυμα μεταφέρεται μέσα από το φλεβικό σύστημα του ασθενή στις αρτηρίες και τις φλέβες του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς χιτώνα. 

Καθώς το διάλυμα περνάει από τα αγγεία αυτά, μία ειδική κάμερα λαμβάνει εικόνες από τον φθορίζοντα αμφιβληστροειδή, καταγράφοντας συνεχώς την πορεία της χρωστικής εντός των αγγείων. Η κάμερα πραγματοποιεί λήψεις άμεσα μετά από την έγχυση, αλλά και μετά από 5, 10 και 20 λεπτά. Οι εικόνες αποθηκεύονται στο λογισμικό του υπολογιστή σε χρονική σειρά και είναι άμεσα διαθέσιμες στον ιατρό για διάγνωση. 

Εάν τα αιμοφόρα αγγεία είναι παθολογικά, τότε η χρωστική διαρρέει εκτός των αγγείων και υπάρχει συλλογή υγρού σε χώρους εκτός των αγγείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό νόσων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η όλη διαδικασία της εξέτασης είναι εντελώς ανώδυνη και εύκολη για τον ασθενή.

Αντενδείξεις για την εξέταση της φλουοροαγγειογραφίας

Η φλουοροαγγειογραφία, όπως και κάθε επεμβατική εξέταση, δηλαδή εξέταση που περιλαμβάνει τη χορήγηση σκιαγραφικής ή άλλης ουσίας στον ασθενή, έχει πιθανές αλλά σπάνιες παρενέργειες. Η πιο συχνή και σοβαρή παρενέργεια είναι η αλλεργική αντίδραση στη χρωστική που χορηγείται. Εάν ο ασθενής έχει ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο σκιαγραφικό, είναι σωστό η εξέταση να αποφεύγεται, καθώς αποτελεί την πιο σοβαρή αντένδειξη για τη διενέργεια της εξέτασης. Λόγω του πιθανού ρίσκου της αλλεργικής ή αναφυλακτικής αντίδρασης στη σκιαγραφική ουσία, η ψηφιακή  φλουοροαγγειογραφία γίνεται πάντα με την παρουσία αναισθησιολόγου, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του ασθενή. Σε περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης, που συνήθως ξεκινάει με τη μορφή ενός δερματικού εξανθήματος, ο αναισθησιολόγος προβαίνει στην άμεση αντιμετώπιση με την χορήγηση αντιισταμινικών ή και κορτιζόνης. Άλλες αντενδείξεις για την εξέταση περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • Νεφρική ανεπάρκεια.
 • Κύηση.
 • Θηλασμός.
 • Ηπατική ανεπάρκεια.
 • Σοβαρή καρδιαγγειακή νόσος.
 • Κατά τη διάρκεια και μετά από την εξέταση της φλουοροαγγειογραφίας μπορεί να παρατηρηθεί ελαφρά τάση για λιποθυμία και ζαλάδα. 

Άλλες πιθανές παρενέργειες της εξέτασης περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα καψίματος κατά την ενδοφλέβια έγχυση του σκιαγραφικού.
 • Κίτρινη απόχρωση του δέρματος για λίγες ώρες.
 • Ευαισθησία στο φώς λόγω της διαστολής της κόρης.
 • Θολή όραση από τις μυδριατικές σταγόνες.
 • Κίτρινη απόχρωση των ούρων για περίπου μία ημέρα

Ποιο είναι το κόστος της φλουοροαγγειογραφίας;

Το κόστος της φλουοροαγγειογραφίας ανέρχεται στα 200 ευρώ και γίνεται σε οφθαλμολογική κλινική που θα σας συστήσει ο ιατρός.

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.