Τι είναι το στεάτιο;
Το στεάτιο στο μάτι είναι ένα κιτρινόφαιο μόρφωμα στην εσωτερική (προς τη μύτη) ή σπανιότερα στην εξωτερική πλευρά του επιπεφυκότα, δηλαδή του λεπτού καθαρού υμένα που επικαλύπτει την επιφάνεια του ματιού. Εντοπίζεται στη μεσότητα του επιπεφυκότα και συγκεκριμένα κατά μήκος της βλεφαρικής σχισμής, δηλαδή του μέρους του επιπεφυκότα που δεν καλύπτεται από τα βλέφαρα όταν τα μάτια είναι ανοικτά. Συχνά, εμφανίζεται και στους δύο οφθαλμούς ταυτόχρονα. Το στεάτιο αποτελεί μία πολύ συχνή και καλοήθη αλλοίωση που αποτελείται από εναποθέσεις πρωτεΐνης, λίπους και ασβεστίου.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του στεατίου;
Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του στεατίου του οφθαλμού είναι:
- Έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία (UV light)
- Έκθεση στον αέρα
- Έκθεση σε σκόνη
- Συχνές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους
- Προχωρημένη ηλικία
- Κάπνισμα
- Σακχαρώδης διαβήτης
Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί το στεάτιο;
Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλεί το στεάτιο είναι:
- Ερυθρότητα και οίδημα του επιπεφυκότα
- Αίσθηση ξένου σώματος
- Δακρύρροια
- Κιτρινωπό σημείο ή φούσκωμα στον επιπεφυκότα
- Θολή όραση
Στεάτιο – Φωτογραφίες
Πώς θεραπεύεται το στεάτιο;
Το στεάτιο τις περισσότερες φορές απλά παρακολουθείται ετησίως και δε χρειάζεται θεραπεία. Η χορήγηση τεχνητών δακρύων στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και την ερυθρότητα. Σε περίπτωση που το στεάτιο ερεθιστεί και φλεγμαίνει, ενδείκνυται η τοπική εφαρμογή αντιφλεγμονωδών σταγόνων κορτιζόνης για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η χειρουργική αφαίρεση του στεατίου ενδέχεται να είναι απαραίτητη σε επαναλαμβανόμενες φλεγμονές ή σε περίπτωση έντονου αισθητικού προβλήματος στον ασθενή.
Σε τι διαφέρει το στεάτιο από το πτερύγιο;
Παρά το ότι και το στεάτιο και το πτερύγιο θεωρείται ότι προκαλούνται κυρίως από την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, έχουν διαφορετική εμφάνιση και συμπεριφορά. Το πτερύγιο, σε αντίθεση με το στεάτιο, έχει πιο ροζ και σαρκώδη εμφάνιση με περισσότερα αγγεία, βρίσκονται επίσης συχνότερα προς τη πλευρά της μύτης και έχουν την τάση να επεκτείνονται προς τον κερατοειδή προκαλώντας ουλή και ανώμαλο αστιγματισμό. Αντίθετα τα στεάτια περιορίζονται στον επιπεφυκότα και δεν επηρεάζουν άμεσα την όραση.
Και οι δύο βλάβες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή με έντονα συμπτώματα.
Συχνές ερωτήσεις
Πώς φεύγει το στεάτιο;
Το στεάτιο φεύγει μόνο με χειρουργική αφαίρεση. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 10 λεπτά και γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Η μέθοδος περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση και την τοπική χρήση ειδικής ουσίας για τη μείωση των υποτροπών. Το κενό του επιπεφυκότα μετά από την αφαίρεση του στεατίου καλύπτεται είτε με μόσχευμα επιπεφυκότα είτε με αμνιωτική μεμβράνη, ενώ γίνεται χρήση ειδικής κόλλας, χωρίς τη χρήση ραμμάτων. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αμέσως μετά από το χειρουργείο και είναι άμεσα λειτουργικός. Χορηγούνται τοπικά κολλύρια κορτιζόνης και αντιβίωσης για χρονικό διάστημα ενός μήνα.
Μεγαλώνει το στεάτιο;
Το στεάτιο συνήθως παραμένει σταθερό σε μέγεθος, εκτός λίγων περιπτώσεων που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά και να προκαλέσει αισθητικό πρόβλημα για τον ασθενή.