Τι είναι η μέθοδος FemtoLASIK;

Η μέθοδος FemtoLASIK είναι η πιο σύγχρονη και δημοφιλής μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής με εξαιρετικά και άμεσα αποτελέσματα διόρθωσης της μυωπίας, του αστιγματισμού και της υπερμετρωπίας. Ο όρος FemtoLASIK προέρχεται από τα αρχικά Femtosecond Laser in situ Keratomileusis. Γίνεται, δηλαδή, χρήση του femtosecond laser προκειμένου να σμιλευτεί, να αναδιαμορφωθεί ο κερατοειδής με τέτοιο τρόπο, ώστε αλλάζοντας την καμπυλότητά του, να εστιάζονται οι ακτίνες του φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή, επιτυγχάνοντας καθαρή όραση για όλες τις αποστάσεις. 

Η κύρια διαφορά της FemtoLASIK από την παραδοσιακή μέθοδο LASIK έγκειται στο ότι η δημιουργία του κρημνού (flap) γίνεται με τη χρήση του μοντέρνου femtosecond laser και όχι μηχανικά με τον μικροκερατόμο. Αυτό έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ασφάλεια και την ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς.

Πώς πραγματοποιείται η μέθοδος FemtoLASIK;

Μετά από την ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων και την τοποθέτηση ενός ειδικού βλεφαροδιαστολέα, η μέθοδος FemtoLASIK πραγματοποιείται στα εξής ακόλουθα στάδια:

 • Ο οφθαλμός σταθεροποιείται με έναν ειδικό δακτύλιο που δημιουργεί πίεση εντός του οφθαλμού και εφαρμόζει ακριβώς πάνω στον κερατοειδή χιτώνα. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει η δημιουργία του flap που διαρκεί περίπου 6 με 7 δευτερόλεπτα. Το βάθος και η διάμετρος του flap είναι προκαθορισμένα από τον χειρουργό. Το femtosecond laser δημιουργεί μικροφυσαλίδες πλάσματος, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους, ολοκληρώνοντας τη δημιουργία του flap. Στο στάδιο αυτό η όραση είναι θολή. Ο ασθενής σε όλο αυτό το διάστημα εστιάζει σε μια φωτεινή εστία. Η διαδικασία δημιουργίας του flap γίνεται στον δεξιό οφθαλμό πρώτα και στη συνέχεια επαναλαμβάνεται στον αριστερό. 
 • Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας του flap, γίνεται η μηχανική ανασήκωσή του από τον χειρουργό.
 • Το excimer laser χρησιμοποιείται, στη συνέχεια, για την αναδιαμόρφωση του σχήματος του κερατοειδούς με βάση τη σχεδιασμένη διόρθωση της μυωπίας, του αστιγματισμού ή/ και της υπερμετρωπίας. Η διόρθωση περιλαμβάνει έλεγχο των υψηλων εκτροπών, λαμβάνοντας υπόψη την τοπογραφική εικόνα του κερατοειδούς εξατομικευμένα. 
 • Μετά από τη διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας με τη χρήση του excimer laser, ο κρημνός επανατοποθετείται χωρίς τη χρήση ραμμάτων στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Στο τέλος της διαδικασίας ενσταλάζονται σταγόνες κορτιζόνης και αντιβίωσης στους οφθαλμούς για την πρόληψη εμφάνισης φλεγμονής και μόλυνσης.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου FemtoLASIK

Η μέθοδος FemtoLASIK έχει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνική laser LASIK:

 • Η κατασκευή του flap γίνεται με απόλυτη ασφάλεια μέσω ενός υπολογιστή που ελέγχει την εφαρμογή του femtosecond laser, το οποίο ατραυματικά και με ακρίβεια μικρόμετρου (μm) πραγματοποιεί εκτομή ιστού του κερατοειδούς με εξαιρετική προβλεψιμότητα μεγέθους και πάχους. Στην ουσία, με τη χρήση του femtosecond laser εξαλείφονται όλες οι πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με τη μηχανική κατασκευή του flap με τον μικροκερατόμο.
 • Μειώνεται ο κίνδυνος εκτασίας του κερατοειδούς λόγω της ακρίβειας που προσφέρει στην κατασκευή του κρημνού εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, με βάση την ανατομία του οφθαλμού.
 • Μειώνονται ο μετεγχειρητικός πόνος και τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας, λόγω της ατραυματικής τεχνικής και της ακρίβειας και ταχύτητας της διαδικασίας κατασκευής του flap.
 • Εγγυάται ταχεία επούλωση και άμεση ανάρρωση.

Προεγχειρητικός έλεγχος και εξετάσεις

Ο αναλυτικός προεγχειρητικός έλεγχος είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για το επιτυχές αποτέλεσμα της επέμβασης. Ο προεγχειρητικός έλεγχος για τη FemtoLASIK περιλαμβάνει:

 • Έλεγχο της διάθλασης σε κυκλοπληγία για τον ακριβή υπολογισμό της διαθλαστικής ανωμαλίας που χρειάζεται να διορθωθεί.
 • Παχυμετρία κερατοειδούς και κερατοειδικού επιθηλίου. 
 • Τοπογραφία κερατοειδούς για την πλήρη απεικόνιση των καμπυλοτήτων του κερατοειδούς και τον αποκλεισμό κλινικού ή προκλινικού κερατόκωνου.
 • Κυματομετρικό έλεγχο υψηλων εκτροπών (Wavefront Aberrometry) για προσδιορισμό των υψηλής τάξεως εκτροπών που μπορούν να μειώσουν την μετεγχειρητική ποιότητα της όρασης.
 • Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου για τον έλεγχο της υγείας του κέντρου του βυθού.
 • Βυθοσκόπηση για τον έλεγχο της περιφέρειας του βυθού.
 • Έλεγχο ξηροφθαλμίας για την πρόβλεψη πιθανών μετεγχειρητικών διαταραχών και δυσλειτουργίας του δακρυϊκού φιλμ.

Μετά από την επέμβαση FemtoLASIK

Αμέσως μετά από την επέμβαση laser FemtoLASIK ο γιατρός θα σας εξετάσει στη σχισμοειδή λυχνία και θα σας δώσει οδηγίες. Επιστρέφετε στο σπιτι την ίδια ημέρα με τη βοήθεια συνοδού. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

 • Η όραση θα είναι θολή για λίγες ώρες και προς το ίδιο βράδυ της επέμβασης θα καθαρίσει σημαντικά.
 • Ο ύπνος τις πρώτες ώρες αμέσως μετά από το χειρουργείο είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στα μετεγχειρητικά ενοχλήματα.
 • Η ενστάλαξη του συνδυασμένου κολλυρίου αντιβιοτικού/κορτιζόνης πρέπει να ξεκινάει από την ίδια ημέρα της επέμβασης και να γίνεται κάθε 6 ώρες για μια εβδομάδα. Η χρήση τεχνητών δακρύων μπορεί να γίνεται όσο συχνά επιθυμεί ο ασθενής, ανάλογα με τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις των οφθαλμών μέχρι και κάθε 2 ώρες τις πρώτες ημέρες.
 • Πρέπει να αποφεύγετε τους υδρατμούς, το νερό ή τη σκόνη στα μάτια τις πρώτες ημέρες.
 • Μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.
 • Η επιστροφή στην εντατική άσκηση και στη κολύμβηση μπορεί να γίνει μία εβδομάδα μετά από την επέμβαση.
 • Αποφεύγετε να σφίγγετε ή να τρίβετε τους οφθαλμούς για μια εβδομάδα.
 • Ο πρώτος μετεγχειρητικός έλεγχος στο ιατρείο γίνεται την πρώτη ημέρα μετά από την επέμβαση.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης FemtoLASIK;

Για το κόστος και λεπτομέρειες σχετικά με την επέμβαση laser FemtoLASIK μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον ιατρό στο 2103624449.

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.