Άρθρα

Πιθανές επιπλοκές της βλεφαροπλαστικής και πως να τις αποφύγετε.

επιπλοκες βλεφαροπλαστικης

Η βλεφαροπλαστική είναι η συχνότερη πλαστική χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο και ταυτόχρονα τεχνικά ιδιαίτερα απαιτητική λόγω της άμεσης επίδρασης της στην εμφάνιση αλλά και της ιδιαίτερης ανατομίας των βλεφάρων που σχετίζονται με την υγεία των ματιών. Για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη και την Αμερική η ειδικότητα της Οφθαλμοπλαστικής Χειρουργικής, η οποία δίνεται μόνο σε οφθαλμιάτρους που έχουν ολοκληρώσει την βασική τους εκπαίδευση στην οφθαλμολογία και ειδικεύονται περαιτέρω στις επεμβάσεις των βλεφάρων και τις επιπλοκές τους προσφέροντας μια ολοκληρωμένη και ασφαλή προσέγγιση στον ασθενή.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως πριν από οποιαδήποτε επέμβαση στα βλέφαρά μας πρέπει να έχουμε εξετασθεί από οφθαλμίατρο.

Σε αυτό το άρθρο συνοψίζουμε τις πιο συχνές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από την επέμβαση και τις συνέπειες που έχουν στην υγεία των ματιών μας αλλά και πως να προληφθούν.

Μετεγχειρητικό οίδημα/μελάνιασμα

Το δέρμα στην περιοχή των βλεφάρων είναι το πιο λεπτό του σώματος και οποιοδήποτε οίδημα ή αιμορραγία είναι πολύ περισσότερο εμφανή στα βλέφαρα. Όσο μεγαλύτερο είναι το οίδημα κατά το χειρουργείο τόσο δυσκολεύει η ακριβής διόρθωση του προβλήματος όπως και επιμηκύνεται σημαντικά η αποθεραπεία. Ο χειρουργός οφείλει να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερους χειρισμούς στην ευαίσθητη περιοχή των βλεφάρων και να χρησιμοποιεί ατραυματικές χειρουργικές τεχνικές.

Ασυμμετρία

Μια μικρού βαθμού ασυμμετρία υπάρχει στους περισσότερους από εμάς και είναι σημαντικό να έχει εντοπιστεί πριν το χειρουργείο και να συζητηθεί με τον χειρουργό σας αν επιθυμείτε να την διατηρήσετε ή όχι. Δεν είναι λίγες οι φορές που κανείς συνειδητοποιεί αυτήν την ασυμμετρία αφού υποβληθεί στο χειρουργείο και απογοητεύεται από το τελικό αποτέλεσμα καθώς αλλάζει η πρότερη κατάσταση. Ασυμμετρία μπορεί να προκληθεί όμως και από χειρισμούς του χειρουργού, για αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει στην κάθε πλευρά να είναι παρόμοιες όσον αφορά την αφαίρεση δέρματος/λίπους και σύσφιξη των βλεφάρων ώστε να μην είναι αντιληπτή η επέμβαση μετεγχειρητικά.

Αδυναμία κλεισίματος των ματιών και ξηροφθαλμία

Η υπερβολικά ”επιθετική” προσέγγιση στην αφαίρεση δέρματος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των ματιών. Ο λαγόφθαλμος είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει την αδυναμία κλεισίματος των ματιών με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η οφθαλμική επιφάνεια από ελλειπή ενυδάτωση. Αυτό συμβαίνει συχνότερα μετά από επέμβαση στα πάνω βλέφαρα. Το κάτω βλέφαρο μπορεί να τραπεί προς τα έξω αποκαλύπτοντας περισσότερο ”λευκό” του ματιού επιδεινώνοντας την ξηροφθαλμία και αλλάζοντας την εμφάνιση του βλέμματος. Ο χειρουργός πρρέπει να έχει ακριβή προεγχειρητικό σχεδιασμό για το πόσα χιλιοστά δέρματος αρκούν να αφαιρεθούν ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να μπει η υγεία των ματιών σε κίνδυνο από την επέμβαση. Τέλος, είναι εξαιρετικής σημασίας η προσεκτική οφθαλμολογική εξέταση πριν το χειρουργείο για να εντοπιστούν οι παράγοντες κινδύνου και να αντιμετωπιστεί μια σοβαρή ξηροφθαλμία που μπορεί να χειροτερεύσει σημαντικά στη συνέχεια.

Σκελετωμένο βλέμμα

Η υπερβολική αφαίρεση λίπους οδηγεί σε σκελετωμένη εμφάνιση των βλεφάρων. Στη σύγχρονη βλεφαροπλαστική η αφαίρεση λίπους γίνεται πολύ συντηρητικά και συχνά το λίπος που αφαιρούμε τοποθετείται σε περιοχές που παρουσιάζουν ”βαθουλώματα” ώστε να προσδώσουν ένα πιο νεανικό βλέμμα. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με υποδόρια ένεση υαλουρονικού οξέος σε περιπτώσεις που κριθεί πως χρειάζεται περισσότερος όγκος στη χειρουργημένη περιοχή.

Εμφανής ουλή

Η τομή πρέπει να γίνεται κατά μήκος των φυσιολογικών ρυτίδων του δέρματος ώστε να χάνεται μέσα σε αυτές η μετεγχειρητική ουλή. Στα άνω βλέφαρα εμφανής ουλή είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχουν όμως ασθενείς που παραπονιούνται για διπλή πτυχή/ρυτίδωση του δέρματος στα άνω βλέφαρα μετά το χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει όταν ο χειρουργός κάνει την τομή σε άλλη θέση από τη φυσιολογική ρυτίδα και δεν φροντίσει να εξαλείψει την προϋπάρχουσα. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαλέγουμε την πιο ”δυνατή” φυσιολογική ρυτίδα στο ένα από τα δύο βλέφαρα και φροντίζουμε να δημιουργούμε απόλυτα συμμετρική στο άλλο βλέφαρο για την εξάλειψη οποιασδήποτε μετεγχειρητικής ασυμμετρίας. Χρειάζεται επομένως πολύ προσοχή στον προεγχειρητικό έλεγχο να γίνει σωστή επιλογή της θέσεης της τομής καθώς και κατά το χειρουργείο να αποφευχθεί το φαινόμενο της διπλής ρυτίδωσης που μειώνει το αισθητικό αποτέλεσμα.

Στα κάτω βλέφαρα η ουλή φαίνεται κατά μήκος των βλεφαρίδων όταν γίνει εξωτερική τομή. Η πιο σύγχρονη προσέγγιση είναι ο χειρουργός να προτιμά την εσωτερική τομή που γίνεται από την έσω πλευρά του βλεφάρου που έχει πολλά πλεονεκτήματα (αποφυγή διατάραξης στηρικτικών δομών του βλεφάρου, λιγότερο οίδημα, γρηγορότερη αποκατάσταση, μειωμένο ρίσκο εκτροπής του βλεφάρου). Η τεχνική αυτή είναι μεν πιο πολύπλοκη αλλά εξασφαλίζει αισθητά καλύτερο αποτέλεσμα και δεν αφήνει ουλή.

Απώλεια όρασης

Μία πολύ σπάνια επιπλοκή της βλεφαροπλαστικής η οποία πρέπει να αναφέρεται στον ασθενή πριν το χειρουργείο είναι η πιθανότητα απώλειας της όρασης. Ο λόγος για τον οποίο αυτό μπορεί να συμβεί και είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή από όλες είναι μια αιμορραγία εσωτερική μετά από χειρισμούς σε ευαίσθητους ιστους όπως το δέρμα και κυρίως το λίπος. Κάτω από το δέρμα υπάρχουν πολλά μικρά αγγεία τα οποία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου πρέπει να εντοπίζονται και να αποφεύγεται ο τραυματισμός τους αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα να αιμορραγήσουν και το αίμα να εγκλωβιστεί μέσα στην κλειστή κοιλότητα που περιβάλλει το μάτι συμπιέζοντας το οπτικό νεύρο οδηγώντας σε απώλεια όρασης. Αυτή η επιπλοκή εκτός από εξαιρετικά σπάνια είναι και αναστρέψιμη αν διορθωθεί άμεσα.

Διπλωπία

Διπλωπία εμφανίζεται εξαιρετικά σπάνια σε περίπτωση χειρουργικού τραύματος μυών που κινούν το μάτι και αφορά σχεδόν πάντα την βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων. Αν και εμφανίζεται ακόμα πιο σπάνια και από την απώλεια όρασης είναι σημαντικό να το γνωρίζει κανείς πριν υποβληθεί στην επέμβαση. Η εμπειρία του χειρουργού και η γνώση των ανατομικών δομών του ματιού θα εξασφαλίσει την αποφυγή τέτοιου προβλήματος.

Η βλεφαροπλαστική είναι συχνή επέμβαση αλλά όχι απλή και χωρίς πιθανές επιπλοκές. Πρέπει να πραγματοποιείται απο χειρουργούς με εμπειρία στην ανατομία των βλεφάρων και του ματιού καθώς τα βλέφαρα είναι απαραίτητες δομές για την όραση και την υγεία των ματιών μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-3624449 ή μέσω email στο info@drbezatis.gr.

 

 

 

 

 

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.