Άρθρα

Κορωνοϊός και μάτια

κορωνοιος

Ο ιός SARS-CoV-2 που είναι η αιτία του COVID-19 προκαλεί κατά κύριο λόγο νόσο του ανώτερου αναπνευστικού, με τα πιο συχνά συμπτώματα να είναι αυτά του συνεχούς βήχα και του υψηλού πυρετού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημοσιεύσει μία λίστα με διαφορετικά πιθανά συμπτώματα της νόσου, ανάμεσά τους και την ”επιπεφυκίτιδα” με μια συχνότητα που ποικίλλει από 4-31% των ανθρώπων που επιβεβαιωμένα είναι θετικοί στον ιό. Μάλιστα κάποιες έρευνες έδειξαν πιθανό συσχετισμό της βαρύτητας της νόσου με την εμφάνιση των συμπτωμάτων στα μάτια. Με το άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν τη σχέση του COVID-19 και των οφθαλμικών συμπτωμάτων με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία και την μέχρι τώρα κλινική εμπειρία.

Μεταδίδεται ο ιός μέσω των ματιών?

Ενώ στις αρχές της πανδημίας η μετάδοση μέσω των ματιών δεν θεωρείτω πιθανή, έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι που φορούσαν πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων προστατευτικών γυαλιών δεν κόλλησαν τον ιό όταν ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αντίθεση με αυτούς που δε φορούσαν τα γυαλιά και τελικά βρέθηκαν θετικοί. Ο τρόπος μετάδοσης πιστεύεται πως είναι η άμεση επαφή σταγονιδίων των αεραγωγών με την επιφάνεια του ματιού και κυρίως το λευκό του τμήμα, τον επιπεφυκότα.

Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του COVID-19 στα μάτια?

Αν και όπως αναφέραμε στην εισαγωγή του άρθρου η επιπεφυκίτιδα περιγράφεται από τον ΠΟΥ σαν το χαρακτηριστικό εύρημα, σε μία πρόσφατη έρευνα φάνηκε ότι οι ασθενείς με COVID-19 παρατήρησαν αυξημένη ευαισθησία στο φως, πόνο στα μάτια και φαγούρα, σε ποσοστά 16-18%. Αυτό που όμως ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ίσως έχει την πιο μεγάλη σημασία είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που παρατήρησαν πόνο στα μάτια ήταν στατιστικά σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την περίοδο πριν νοσήσουν από τον ιό SARS-CoV-2.

Αν νοσώ από COVID-19, πόσες πιθανότητες έχω να εμφανίσω προβλήματα και στα μάτια?

Δυστυχώς τα στοιχεία προς το παρόν με βάση τη βιβλιογραφία είναι αρκετά συγκεχυμένα, με ποσοστό οφθαλμικών συμπτωμάτων σε επιβεβαιωμένα κρούσματα να κυμαίνονται από 4-31%. Επομένως δεν μπορεί κανείς με ασφάλεια να συμπεράνει αυτή τη στιγμή τις πιθανότητας εκδήλωσης συμπτωμάτων από τα μάτια σε ασθενείς θετικούς στον SARS-CoV-2. Είναι ενδιαφέρον ωστόσο πως σε μια πρόσφατη έρευνα φάνηκε ότι η πλειοψηφία των ασθενών εμφάνισε οφθαλμικά συμπτώματα εντός 2 εβδομάδων από την εμφάνιση των γενικών συμπτωμάτων (βήχα, πυρετού, κόπωσης κλπ) και η διάρκεία τους δεν ξεπέρασε τις 2 εβδομάδες.

Αν είμαι θετικός και εμφανίσω συμπτώματα στα μάτια χρειάζομαι θεραπεία?

Όπως οι περισσότερες ιογενείς επιφανειακές λοιμώξεις των ματιών, έτσι και η λοίμωξη από SARS-CoV-2 δεν χρήζει θεραπείας αλλά υποχωρεί από μόνη της. Συχνά όμως συστήνονται τεχνητά δάκρυα για ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συμπερασματικά, αν και η νόσος COVID-19 αφορά κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό και είναι δυνητικά μία πολύ σοβαρή ασθένεια, δεν έχει φανεί ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στα μάτια αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω αυτών. Το πιο συχνό σύμπτωμα που φαίνεται πως προκαλεί στα μάτια είναι ο πόνος και για αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπ’όψη στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη μετάδοσης του ιού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-3624449 ή μέσω email στο info@drbezatis.gr.

 

 

 

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.