Η βλεφαρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονή που αφορά το χείλος του βλεφάρου και τις βλεφαρίδες, δεν είναι μεταδοτική και αφορά όλες τις ηλικίες. 

Συχνές ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με τη Βλεφαρίτιδα

Ποιες είναι οι αιτίες της βλεφαρίτιδας?

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε:

  1. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που οδηγεί σε δυσλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων
  2. Ροδόχρους Ακμή
  3. Βακτηριακή λοίμωξη
  4. Αλλεργική αντίδραση (π.χ. σε καλλυντικά)

Η βαρύτητα της βλέφαρίτιδας επηρεάζεται και από συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η πολύωρη εργασία στον υπολογιστή, η συχνή και παρατεταμένη χρήση φακών επαφής και το ξηρό και κρύο κλίμα.

Τι συμπτώματα προκαλεί η βλεφαρίτιδα?

  1. Κόκκινα και πρησμένα μάτια και βλέφαρα
  2. Θολή όραση
  3. Δακρύρροια
  4. Κάψιμο/πόνο στα μάτια
  5. Φωτοευαισθησία
  6. Σχηματισμό “κρούστας” στα βλέφαρα

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια βλεφαρίδων, έλκος στο βλεφαρικό χείλος και επέκταση της φλεγμονής στον κερατοειδή. Η βλεφαρίτιδα σχετίζεται με την εμφάνιση του χαλαζίου και προβλήματα στην ποιότητα των δακρύων που παράγει το μάτι οδηγώντας σε ξηροφθαλμία.

Πώς γίνεται η εξέταση της βλεφαρίτιδας?

Η διάγνωση γίνεται με την εξέταση των βλεφάρων του ασθενούς από τον οφθαλμίατρο στην σχισμοειδή λυχνία. Ο ιατρός θα αξιολογήσει επίσης την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων δακρύων καθώς και την κατάσταση της οφθαλμικής επιφάνειας.

Ποια είναι η θεραπεία της βλεφαρίτιδας?

Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία της βλεφαρίτιδας, η οποία έχει την τάση να υποτροπιάζει. Η συμπτωματική αντιμετώπισή της περιλαμβάνει τη σωστή υγιεινή των βλεφάρων και του προσώπου. Συστήνεται η εφαρμογή  ζεστών επιθεμάτων δύο φορές την ημέρα πάνω σε κλειστά βλέφαρα για 10 λεπτά την φορά. Η θερμότητα βοηθά στην απομάκρυνση της κρούστας που εμφανίζεται στο βλεφαρικό χείλος καθώς και στη διάνοιξη των μπλοκαρισμένων αδένων.

Στη συνέχεια με μασάζ κατά μήκος του βλεφάρου επιτυγχάνεται το άδειασμα των αδένων ώστε να προληφθεί περαιτέρω απόφραξη και φλεγμονή. 

Τέλος, σε πιο σοβαρές καταστάσεις χορηγείται τοπική αγωγή με συνδυασμό αντιβιοτικού και στεροειδούς σε μορφή οφθαλμικής κρέμας που εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα αμέσως μετά την εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων και μασάζ. Συμπληρωματικά η από του στόματος χρήση αντιβιοτικού (δοξυκυκλίνη) για 3 μήνες είναι μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλής βοήθεια στη θεραπεία της βλεφαρίτιδας που σχετίζεται με ροδόχρου ακμή και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.