Το χαλάζιο είναι μια συχνή πάθηση που οφείλεται σε απόφραξη των πόρων των μεϊμοβιανών αδένων του βλεφαρικού χείλους λόγω φλεγμονής. Η κύρια αιτία ανάπτυξής του είναι η βλεφαρίτιδα.

Οι αδένες αυτοί παράγουν έλαιο, σημαντικό συστατικό των δακρύων. Αυτό συχνά οδηγεί στο σχηματισμό μιας κύστης στο άνω ή το κάτω βλέφαρο η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία ή αισθητικό πρόβλημα. Σπάνια το χαλάζιο μπορεί να επεκταθεί κατά μήκος όλου του βλεφάρου και να προκαλέσει πιο γενικευμένη φλεγμονή που χρήζει αντιβιοτικής από του στόματος αγωγή. Το χαλάζιο ποικίλλει σε μέγεθος και εμφανίζεται και σε παιδιά.

Πώς θεραπεύεται το χαλάζιο;

Οι ασθενείς με γνωστή προϋπάρχουσα βλεφαρίτιδα χρειάζεται να εφαρμόζουν καθημερινά υγιεινή των βλεφάρων ώστε να προλάβουν, ή να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης χαλαζίων. 

Σε οξύ στάδιο, το χαλάζιο αντιμετωπίζεται όπως και η βλεφαρίτιδα, δηλαδή με εφαρμογή θερμών επιθεμάτων, μασάζ και τοπικής αντιβιοτικής/αντιφλεγμονώδους αγωγής με οφθαλμική αλοιφή. Το χαλάζιο μπορεί να πάρει εβδομάδες έως και μήνες μέχρι να υποχωρήσει τελείως.

Δεν συνίσταται στους ασθενείς να προσπαθήσουν να πιέσουν το χαλάζιο να ανοίξει καθώς αυτό θα χειροτερεύσει την ήδη υπάρχουσα φλεγμονή.

Στις περιπτώσεις που το χαλάζιο παραμένει παρά την συντηρητική θεραπεία γίνεται χειρουργική αφαίρεσή του. Η επέμβαση διαρκεί 5 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία. Δημιουργείται μία μικρή τομή από την εσωτερική πλευρά του βλεφάρου και το περιεχόμενο της κύστης αφαιρείται. Η ανάρρωση είναι ταχύτατη και ο ασθενής επιστρέφει στην δουλειά του την επόμενη ημέρα.

Χαλάζιο αριστερού άνω βλεφάρου.
Χειρουργική αντιμετώπιση. Το βλέφαρο αναδιπλώνεται και δημιουργείται μία μικρή τομή από την εσωτερική του πλευρά. Το περιεχόμενο της κύστης αδειάζεται. Η τομή δεν απαιτεί ράμματα.
Χειρουργική αντιμετώπιση. Το βλέφαρο αναδιπλώνεται και δημιουργείται μία μικρή τομή από την εσωτερική του πλευρά. Το περιεχόμενο της κύστης αδειάζεται. Η τομή δεν απαιτεί ράμματα.