Στις περισσότερες περιπτώσεις η πτώση του φρυδιού σχετίζεται με προχωρημένη ηλικία και συνδυάζεται με χαλάρωση του δέρματος των άνω βλεφάρων.

Οφείλεται στη χαλάρωση του μετωπιαίου μυ που ανορθώνει τα φρύδια, στην απώλεια κολλαγόνου και κάθοδο των ιστών της περιοχής λόγω βαρύτητας και τέλος τη χρόνια δράση των καθελκτήρων μυών των φρυδιών (μυς που έλκουν το φρύδι προς τα κάτω και συμβάλλουν στις εκφράσεις). Πέραν της εκφυλιστικής αιτίας, το φρύδι μπορεί να πέσει λόγω τραύματος, χειρουργείου, βλεφαρόσπασμου ή παράλυσης του προσωπικού νεύρου.

Η πτώση των φρυδιών αφορά κύρια το έξω (κροταφικό) τμήμα αλλά ενίοτε ολόκληρο το φρύδι. Η φυσιολογική θέση του φρυδιού στους άνδρες βρίσκεται στο άνω κογχικό χείλος ενώ στις γυναίκες 7-8 χιλιοστά πιο ψηλά.

Συχνές ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με την Πτώση Οφρύος

Τι συμπτώματα προκαλεί η πτώση των φρυδιών?

Η πτώση των φρυδιών προκαλεί αίσθημα βάρους στα άνω βλέφαρα επιτείνοντας μια πιθανή δερματοχάλαση/περίσσεια δέρματος και σε πιο προχωρημένο βαθμό περιορίζει περαιτέρω το οπτικό πεδίο. Ο ασθενής προσπαθεί αντιρροπιστικά να τα ανασηκώσει με χρήση του μετωπιαίου μυ οδηγώντας συχνά σε έντονες κεφαλαλγίες. Πέραν του λειτουργικού προβλήματος, η πτώση των φρυδιών προκαλεί σημαντικό αισθητικό πρόβλημα δίνοντας την εικόνα κουρασμένου βλέμματος.

Πολύ συχνά παραβλέπει κανείς την ύπαρξη της πτώσης των φρυδιών με αποτέλεσμα να αφαιρείται πολύ μεγάλη ποσότητα δέρματος από το άνω βλέφαρο, γεγονός που μπορεί να τραβήξει το φρύδι ακόμα πιο πολύ προς τα κάτω. Τέλος, η πτώση των φρυδιών σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη εικόνα βλεφαρόπτωσης με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος επιλογής λάθος επέμβασης από τον ιατρό. Για αυτό το λόγο η εξέταση του φρυδιού όπως και των βλεφάρων πρέπει να γίνεται από χειρουργό εξειδικευμένο σε αυτές τις παθήσεις.

Πώς διορθώνεται η πτώση των φρυδιών?

Σε ήπιες μορφές και κυρίως σε νεότερους ασθενείς, σημαντική θέση στη θεραπεία έχει λάβει η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης, η οποία χορηγείται στους μύες που τραβούν τα φρύδια προς τα κάτω και έχει πολύ καλά αποτελέσματα όχι μόνο στην ανύψωση του φρυδιού αλλά και στην αλλαγή της μορφής του (reshaping). Η θεραπεία αυτή είναι γνωστή σαν χημικό brow lift.

Σε πιο προχωρημένες μορφές και σε μεγαλύτερους ηλικιακά ασθενείς η λύση είναι χειρουργική και γίνεται με διάφορες μεθόδους που περιλαμβάνουν την εκτομή δέρματος πάνω από το φρύδι ή τη χρήση εσωτερικών ραμμάτων ανόρθωσης που γίνεται κατά τη διάρκεια της βλεφαροπλαστικής και σταθεροποιεί τη θέση του φρυδιού.

Το ενδοσκοπικό brow lift που γίνεται μέσω τομών στο τριχωτό της κεφαλής είναι μια επέμβαση που απαιτεί ολική αναισθησία, φέρει πιθανότητα επιπλοκών όπως η υπαισθησία του μετώπου λόγω τραυματισμού του υπερκόγχιου νεύρου και τα αποτελέσματά του συχνά δεν διαρκούν πάνω από 18 μήνες. Το χημικό brow lift έχει σήμερα αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως το ενδοσκοπικό.