Το εντρόπιο είναι η πάθηση κατά την οποία το βλέφαρο τρέπεται προς τα έσω και αφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων το κάτω βλέφαρο.

Στο εντρόπιο, οι βλεφαρίδες του βλεφάρου έρχονται σε διαρκή επαφή με την ευαίσθητη οφθαλμική επιφάνεια προκαλώντας τραυματισμό και εξέλκωση του κερατοειδούς. Η διόρθωσή του γίνεται κυρίως χειρουργικά αλλά σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό  και με συγκεκριμένη ένδειξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιοδικές εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης.

Συχνές ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το Εντρόπιο

Ποια είναι τα αίτια του εντροπίου?

Στις περισσότερες περιπτώσεις το εντρόπιο των κάτω βλεφάρων οφείλεται σε χαλάρωση των δομικών ιστών που σχετίζονται με την ηλικία. Άλλες σπανιότερες αιτίες αποτελούν χημικά τραύματα, προηγούμενες επεμβάσεις, φλεγμονές της επιφάνειας του ματιού.

Στα άνω βλέφαρα το εντρόπιο προκαλείται από καταστάσεις που οδηγούν σε συρρίκνωση και ουλοποίηση της εσωτερικής τους επιφάνειας, όπως το τράχωμα και το ουλώδες πεμφιγοειδές.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του εντροπίου?

Το εντρόπιο προκαλεί ερεθισμό του ματιού, φωτοευαισθησία, δακρύρροια και πόνο. 

 

Ποια είναι η θεραπεία του εντροπίου?

Η αντιμετώπιση του εντροπίου είναι κατά βάση χειρουργική. Η μέθοδος που θα επιλέξει ο χειρουργός εξαρτάται από το είδος του εντροπίου και την αιτία του.

Η αντιμετώπιση είναι επείγουσα όταν ο κερατοειδής έχει ήδη σημαντικές αλλοιώσεις από την τριβή των βλεφαρίδων με την οφθαλμική επιφάνεια. Ο στόχος της επέμβασης είναι να επανέλθει το χείλος του βλεφάρου στη φυσιολογική του θέση σε σχέση με το μάτι.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και με μικρή τομή στην φυσιολογική πτυχή του δέρματος και τοποθέτηση απορροφήσιμων ραμμάτων. Η διάρκεια της εγχείρησης είναι 30 λεπτά και η ανάρρωση είναι ταχύτατη.

Πριν το χειρουργείο

Ο ιατρός θα λάβει πλήρες ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που παίρνει ο ασθενής, πιθανών αλλεργιών και προηγούμενες επεμβάσεις. Στην περίπτωση που ο ασθενής παίρνει αντιπηκτικά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αυτά θα πρέπει ιδανικά να διακοπούν 10 με 14 μέρες πριν το χειρουργείο καθώς αυξάνουν σημαντικά τη πιθανότητα διεγχειρητικής αιμορραγίας. Αν δεν είναι ασφαλής η παύση των φαρμάκων αυτών, τότε το χειρουργείο πραγματοποιείται κανονικά.

 

Μετεγχειρητική φροντίδα

Ο ασθενής συνήθως φορά έναν επίδεσμο στο μάτι για μία ημέρα έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ανάρρωση. Κρύα επιθέματα για την πρώτη ημέρα μετά την αφαίρεση του επιδέσμου συνιστώνται για να μειωθεί το μετεγχειρητικό οίδημα. Χορηγούνται αντιβιοτικές σταγόνες στο μάτι και αλοιφή στην τομή για δύο εβδομάδες.

Θα χρειαστεί αφαίρεση ραμμάτων και πότε?

Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται αφαίρεσή τους. 

Εντρόπιο
Εντρόπιο κάτω βλεφάρου. Παρατηρείται τροπή του κάτω βλεφάρου προς τα έσω με άμεση επαφή των βλεφαρίδων με την επιφάνεια του ματιού.