Υπάρχουν δύο μέθοδοι να αφαιρεθεί ένας οφθαλμός, η εξόρυξη και η εκκένωση. Οι δύο αυτές μέθοδοι διαφέρουν στην ένδειξη και στο τρόπο χειρουργείου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία.
Η εξόρυξη οφθαλμού είναι η πλήρης αφαίρεση του βολβού ενώ η εκκένωση είναι η αφαίρεση των περιεχομένων του αφήνοντας τον εξωτερικό λευκό χιτώνα (“σκληρός χιτώνας”) στη θέση του.
Η εκκένωση βολβού πραγματοποιείται συχνότερα γιατί έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την εξόρυξη. Με τη διατήρηση του λευκού σκληρού χιτώνα στη θέση του επιτυγχάνεται καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα με πολύ καλή κινητικότητα της πρόθεσης που εμφυτεύεται. Επίσης η ανάρρωση από το χειρουργείο είναι σημαντικά ταχύτερη.
Η εξόρυξη πλέον γίνεται μόνο σε περιπτώσεις ενδοφθάλμιων όγκων, π.χ. μελανώματος. Το εμφύτευμα ράβεται στους μύες του ματιού.
Και στις δύο μεθόδους, το εμφύτευμα είναι συνήθως ακρυλικό σε μορφή σφαίρας και διαμέτρου περί τα 20-22mm.
Και στις δύο τεχνικές μπαίνει στο τέλος του χειρουργείου μια προσωρινή πρόθεση (τεχνητός οφθαλμός) που προσομοιάζει αυτόν του άλλου ματιού. Η πρόθεση συγκρατείται στη θέση της από τα βλέφαρα. Στις 6-8 εβδομάδες γίνεται ο σχεδιασμός και τοποθέτηση της μόνιμης πρόθεσης από εξειδικευμένους προσθετολόγους.
Με τις επεμβάσεις αυτές επιτυγχάνεται άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.