Οι διάμεσες ραγοειδίτιδες αφορούν το τμήμα του οφθαλμού πίσω από τον κρυσταλλοειδή φακό και συγκεκριμένα το υαλοειδές. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα αφορά παιδιά και νέους ενήλικες. 

Η διάμεση ραγοειδίτιδα συχνά είναι αγνώστου αιτιολογίας και ονομάζεται ιδιοπαθής. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως σχετίζεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας, τη σαρκοείδωση, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσο Crohn), λέμφωμα, ιογενείς λοιμώξεις κλπ.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η διάμεση ραγοειδίτιδα είναι μυιοψίες (μυγάκια)  και θόλωση της όρασης στον ένα ή και τους δύο οφθαλμούς. 

Η διάγνωσή της γίνεται με εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία και βυθοσκόπηση. Επιπρόσθετα ειδικές εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος καθώς και αγγειογραφία αμφιβληστροειδούς δίνουν περισσότερα στοιχεία για την εξακρίβωση της αιτίας της νόσου. Η θεραπεία της περιλαμβάνει τοπικά στεροειδή σε μορφή σταγόνων ή ένεσης δίπλα από το μάτι. Σε νόσο και των δύο ματιών θέση στη θεραπευτική αντιμετώπιση έχουν τα συστηματικά στεροειδή.

Σε περίπτωση που η αιτία της διάμεσης ραγοειδίτιδας εντοπιστεί, τότε ο ασθενής παρακολουθείται ταυτόχρονα και από ειδικό ρευματολόγο/παθολόγο.