Ο κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού έχει υπό φυσιολογικές συνθήκες ένα σφαιρικό σχήμα. Στον κερατόκωνο παρατηρείται μια σταδιακή λέπτυνση των ινών κολλαγόνου του κερατοειδούς με αποτέλεσμα το σχήμα του να μετατρέπεται σε κωνικό.  Η αιτιολογία του σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κληρονομικότητα αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνισή του, όπως χρόνιες αλλεργίες όπου ο ασθενής τρίβει τα μάτια του με αποτέλεσμα να αλλάζει την μορφή της επιφάνειας του κερατοειδούς.

Η νόσος προσβάλλει και τα δύο μάτια αλλά ο χρόνος εξέλιξης μπορεί να διαφέρει.

Συχνές ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με τον Κερατόκωνο

Ποια συμπτώματα έχει ο κερατόκωνος?

Οι κερατοκωνικοί ασθενείς παρατηρούν σταδιακά μειούμενη όραση που δεν διορθώνεται με γυαλιά. Ο κερατόκωνος συνήθως εμφανίζεται στο τέλος της εφηβείας και προχωρά ως τα 35 έτη από όπου και η εξέλιξή του επιβραδύνεται πλέον σημαντικά.  Ο κερατόκωνος στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά ως μυωπία που αλλάζει συνεχώς με αυξανόμενο και μεταβαλλόμενο αστιγματισμό.  Οι μαλακοί φακοί επαφής βελτιώνουν την όραση συχνά στα αρχικά στάδια, όμως αυτό δεν είναι αρκετό καθώς ο κερατόκωνος εξελίσσεται και γίνεται απαραίτητη η χρήση σκληρών φακών επαφής.

Πώς γίνεται η διάγνωση του κερατόκωνου?

Η διάγνωση είναι κλινική και γίνεται με τη μέθοδο της τοπογραφίας κερατοειδούς κατά την οποία χαρτογραφείται ολόκληρος ο κερατοειδής, μετριέται το πάχος του και αποκαλύπτονται οι όποιες ανωμαλίες της μορφής του.

Ποια είναι η θεραπεία του κερατόκωνου?

Η διασύνδεση κολλαγόνου (cornea cross linking) είναι μια νέα καινοτόμος μέθοδος που είναι διαθέσιμη τα τελευταία χρόνια για τη σταθεροποίηση των δομών του κερατοειδούς και την προφύλαξη από την επιδείνωση και περαιτέρω εξέλιξη του κερατόκωνου. H επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία, διαρκεί έως 30 λεπτά και περιλαμβάνει την ενστάλλαξη της φωτοσυνθετικής βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), στον κερατοειδή και στη συνέχεια χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται σημαντικά οι δεσμοί μεταξύ των ινών κολλαγόνου του κερατοειδή και η κατάσταση σταθεροποιείται ή μερικώς υποστρέφει.

Οι κερατοειδικοί δακτύλιοι είναι μία παροδική λύση για τη σταθεροποίηση του σχήματος του κερατοειδούς. Με αυτή τη μέθοδο τοποθετούνται μικρά συνθετικά τμήματα δακτυλίου στην περιφέρεια του κερατοειδούς οδηγώντας στην επιπέδωσή του.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις που παρά τη χρήση cross linking ή κερατοειδικών δακτυλίων ο κώνος συνεχίζει να προχωρά με περαιτέρω λέπτυνση του κερατοειδή και μείωση όρασης, συνίσταται η  μερικού ή ολικού πάχους μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Κερατόκωνος
Εικόνα ενός φυσιολογικού κερατοειδή (αριστερά) και ενός κερατοκωνικού με την χαρακτηριστική εμφάνιση κώνου (δεξια)