Άρθρα

Βλεφαρόπτωση – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πτωση βλεφάρων

Η βλεφαρόπτωση είναι η κατάσταση στην οποία το άνω βλέφαρο βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από την φυσιολογική του οδηγώντας σε αισθητικό πρόβλημα λόγω της ασυμμετρίας που προκαλεί.

Σε μεγαλύτερους βαθμούς μπορεί να επηρεάσει την όρασή μας περιορίζοντας το οπτικό πεδίο.

Τι προκαλεί την βλεφαρόπτωση;

Η πιο συχνή αιτία της βλεφαρόπτωσης είναι η ηλικιακή χαλάρωση του μυ που ανασηκώνει το βλέφαρο. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τραύματα, νευρολογικές παθήσεις, χρόνια χρήση φακών επαφής καθώς και προηγούμενο χειρουργείο στο μάτι (π.χ. καταρράκτης). Σπάνια η βλεφαρόπτωση είναι παρούσα στη παιδική ηλικία λόγω ανώμαλης κατασκευής του μυ.

Πώς γίνεται το χειρουργείο της βλεφαρόπτωσης;

Η βλεφαρόπτωση διορθώνεται μόνο χειρουργικά και η επέμβαση γίνεται σε τοπική αναισθησία για τους ενήλικες ενώ στα παιδιά σε ολική.

Ο λόγος για τον οποίο η επέμβαση γίνεται σε τοπική αναισθησία είναι γιατί κατά τη διάρκεια του χειρουργείου της βλεφαρόπτωσης η θέση του βλεφάρου ελέγχεται αρκετές φορές ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και η συνεργασία του ασθενή είναι απαραίτητη.

Ο πιο συχνός τρόπος επέμβασης στοχεύει στην επανατοποθέτηση του ανελκτήρα μυ (μυς του άνω βλεφάρου που το ανασηκώνει) στη φυσιολογική του θέση με ράμματα που κρύβονται κάτω από το δέρμα. Η τομή γίνεται στη φυσιολογική πτυχή του δέρματος του άνω βλεφάρου με αποτέλεσμα η ουλή να κρύβεται μέσα σε αυτήν και να μην φαίνεται. Η τομή κλείνεται με απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Η δεύτερη μέθοδος του χειρουργείου της βλεφαρόπτωσης γίνεται με τομή στην πίσω πλευρά του βλεφάρου με αποτέλεσμα να μην ανοίγεται το δέρμα.

Ο ειδικός οφθαλμοπλαστικός χειρουργός θα επιλέξει την ιδανική μέθοδο για εσάς ανάλογα την αιτία της βλεφαρόπτωσης.

Διόρθωση βλεφαρόπτωσης και επιπλοκές

Για τον εξειδικευμένο οφθαλμοπλαστικό χειρουργό, η βλεφαρόπτωση είναι επέμβαση ρουτίνας και οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Μία πιθανή επιπλοκή είναι η ασυμμετρία, δηλαδή η τελική θέση των βλεφάρων να μην είναι η ίδια. Όταν η ασυμμετρία αυτή ξεπερνά το 1-2 mm και ενοχλεί τον ασθενή τότε γίνεται επαναληπτική διορθωτική επέμβαση.

Αν η θέση του βλεφάρου μετά το χειρουργείο είναι υψηλή, τότε συνήθως αυτό διορθώνεται με συστηματικό μηχανικό τράβηγμα των βλεφαρίδων με τα δάχτυλα προς τα κάτω 3-4 φορές την ημέρα. Αν η θέση του είναι χαμηλή τότε κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί δεύτερο χειρουργείο.

Βλεφαρόπτωση και βλεφαροπλαστική

Η διόρθωση της βλεφαρόπτωσης συχνά συνδυάζεται με επέμβαση βλεφαροπλαστικής σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου συνυπάρχει περίσσεια δέρματος η οποία συμβάλλει στη χαμηλότερη θέση του βλεφάρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χειρουργείο της βλεφαρόπτωσης επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-3624449 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας στο website https://drbezatis.gr/epikoinonia.

 

 

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.