Άρθρα

Όλα για την βλεφαροπλαστική

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική είναι η πλέον δημοφιλής επέμβαση πλαστικής χειρουργικής επέμβασης στο πρόσωπο.

Η βλεφαροπλαστική στοχεύει στην μείωση των σημαδιών φυσιολογικής γήρανσης και εξασφάλιση νεανικής εμφάνισης. Οι λεγόμενες “σακούλες” των ματιών μπορεί να αφορούν τα άνω ή/και τα κάτω βλέφαρα και οφείλονται σε χαλάρωση δέρματος και πρόπτωση του λίπους που φυσιολογικά έχουμε γύρω από τα μάτια μας.

Εικόνα χαλάρωσης δέρματος άνω βλεφάρων

Βλεφαροπλαστικη πριν και μετα

Εικόνα μία εβδομάδα μετά από βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρων.

 

 

 

 

 

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για να υποβληθεί σε βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που μπορεί να γίνει είτε για λειτουργικούς είτε για αισθητικούς λόγους. Στις μεγαλύτερες ηλικίες το σακούλιασμα των άνω βλεφάρων εμποδίζει την όραση και δυσκολεύει την ποιότητα της ζωής προκαλώντας έντονο βάρος στα μάτια. Σε μικρότερες ηλικίες η βλεφαροπλαστική ενδείκνυται σε περιπτώσεις βαθουλωμάτων στα κάτω βλέφαρα που δίνουν την εικόνα κουρασμένου βλέμματος.

Με ποια μέθοδο γίνεται η επέμβαση? Υπάρχει αναίμακτη βλεφαροπλαστική;

Στη βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων αφαιρείται κυρίως περίσσεια δέρματος και σπανιότερα λίπος και μυς ανάλογα την περίπτωση αλλά και την επιθυμία του ασθενή. Συχνά το λίπος που αφαιρείται από κάποιο σημείο μπορεί να επανατοποθετηθεί σε άλλο για να καλύψει ένα ανεπιθύμητο “βαθούλωμα”. Η τομή γίνεται κατά μήκος της φυσιολογικής ρυτίδας του βλεφάρου και δεν μένει ουλή. Η επέμβαση βλεφαροπλαστικής γίνεται σε τοπική αναισθησία και διαρκεί 45 λεπτά. Η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη και συνήθως το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται ήδη από την πρώτη εβδομάδα.

Η βλεφαροπλαστική των κάτω βλεφάρων γίνεται με δύο τρόπους. Η πρώτη και πιο συνηθισμένη μέθοδος περιλαμβάνει μία μικρή εξωτερική τομή κάτω από τις βλεφαρίδες κατά μήκος της φυσιολογικής ρυτίδας του βλεφάρου και επιτρέπει την ταυτόχρονη αφαίρεση ή επανατοποθέτηση του λίπους ώστε όχι μόνο να αφαιρεθεί η σακούλα αλλά και να καλυφτούν τυχόν υπάρχοντα “βαθουλώματα”. Η δεύτερη τεχνική περιλαμβάνει μικρή τομή στην εσωτερική πλευρά του βλεφάρου και γίνεται σε ασθενείς όπου επιδιώκουμε μόνο αφαίρεση ή επανατοποθέτηση λίπους χωρίς αφαίρεση δέρματος. Η τεχνική αυτή συχνότερα επιλέγεται σε νεότερους ασθενείς. Η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων απαιτεί μέθη ή κάποιες φορές γενική αναισθησία. Η ανάρρωση διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες.

Εικόνα πριν και ένα μήνα μετά από βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για την “αναίμακτη βλεφαροπλαστική” με χρήση του Plexr, ενός μηχανήματος που προκαλεί σύσφιξη του δέρματος μέσω μεταφοράς υψηλής θερμότητας. Η χρήση του όμως έχει αποδειχθεί να περιορίζεται σε πολύ μικρού βαθμού χαλάρωση δέρματος και συχνά χωρίς αποτέλεσμα ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης συχνά εμφανίζονται επιπλοκές όπως έγκαυμα του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των ματιών.

Ποιος ιατρός είναι κατάλληλος να κάνει την βλεφαροπλαστική; Οφθαλμίατρος ή πλαστικός χειρουργός;

Όταν μιλάμε για βλεφαροπλαστική είναι φυσιολογικό στο μυαλό των περισσοτέρων μη ιατρών να έρχεται η εικόνα του πλαστικού χειρουργού. Η επέμβαση αυτή συμβάλλει πολύ στη βελτίωση της εικόνας και αναζωογόνηση του προσώπου επομένως έχει αναπόφευκτα συνδεθεί με ιατρούς που ειδικεύονται στο κομμάτι της αισθητικής ιατρικής.

Η εικόνα όμως στο παγκόσμιο επίπεδο έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία εικοσαετία με την ανάπτυξη και εξέλιξη της οφθαλμοπλαστικής υποειδικότητας η οποία δίνεται αποκλειστικά σε οφθαλμιάτρους αφού τελειώσουν την βασική τους εκπαίδευση στην οφθαλμολογία. Όπως σε όλους τους τομείς της ιατρικής έτσι και η χειρουργική της περιοχής των βλεφάρων πραγματοποιείται από ειδικούς που ασχολούνται μόνο με αυτήν και έχουν πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο αριθμό χειρουργείων καθώς είναι εξοικειωμένοι όχι μόνο με την ανατομία αλλά και την λειτουργία των ματιών.  Η αξιολόγηση της υγείας των ματιών πριν και μετά την βλεφαροπλαστική είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές καθώς και να αποφασιστεί με σιγουριά ποιος ασθενής είναι κατάλληλος για την επέμβαση και ποιος όχι. Ο γενικός πλαστικός χειρουργός πραγματοποιεί επεμβάσεις σε όλο το σώμα και δεν έχει την βασική εκπαίδευση να αξιολογήσει τα μάτια. Οποιαδήποτε επιπλοκή της βλεφαροπλαστικής καταλήγει για αυτό τον λόγο να αντιμετωπίζεται από ειδικευμένο οφθαλμοπλαστικό χειρουργό.

Είναι πολύ σημαντικό όταν κανείς αποφασίσει ότι θέλει να υποβληθεί στην επέμβαση αυτή να διαλέξει τον χειρουργό του προσεκτικά με βάση την εξειδίκευσή του.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση βλεφαροπλαστικής;

Το κόστος της βλεφαροπλαστικής επέμβασης διαφέρει για τα άνω και κάτω βλέφαρα, μια και η επέμβαση των κάτω βλεφάρων διαρκεί περισσότερο, είναι πιο πολύπλοκη και απαιτεί χρήση μέθης ή και ολικής αναισθησίας. Η τιμή της βλεφαροπλαστικής εξατομικεύεται ανάλογα την περίπτωση. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-3624449 ή μέσω email στο info@drbezatis.gr.

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.