Η χρήση του λέιζερ στα μάτια ξεκίνησε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 επαναστατώντας στη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών. Η επέμβαση LASIK έχει εξελιχθεί σημαντικά από την αρχική της μέθοδο προσφέροντας άμεσα και εξαιρετικά αποτελέσματα με απόλυτη ασφάλεια για τον ασθενή. Όπως και στη μέθοδο PRK γίνεται χρήση του ειδικού excimer laser για να σμιλευτεί (δηλαδή να αλλάξει σχήμα) ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της διάθλαστικής ικανότητας του ματιού.

Το κύριο χαρακτηριστικό της μεθόδου LASIK είναι η δημιουργία ενός κρημνού (flap) που στη συνέχεια ανασηκώνεται για να εφαρμοστεί το excimer laser στο στρώμα του κερατοειδούς. Στα αρχικά της στάδια, η δημιουργία του κρημνού γινόταν με νυστέρι και έπειτα πάλι μηχανικά με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου, του μικροκερατόμου.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στη μέθοδο LASIK ήταν η χρήση του femtosecond laser, το οποίο έχει θεση και σε μια σειρά άλλων επεμβάσεων στα μάτια συμπεριλαμβανομένου του χειρουργείου καταρράκτη και μεταμοσχεύσεων κερατοειδή.

Τι περιλαμβάνει ο προεγχειρητικός έλεγχος για την επέμβαση λέιζερ στα μάτια με τη μέθοδο femto-LASIK?

Περιλαμβάνει εξέταση της όρασης, μέτρηση της διαθλαστικής ανωμαλίας, πλήρη έλεγχο του προσθίου και οπισθίου ημιμορίου του ματιού, τοπογραφία και μέτρηση πάχους κερατοειδούς, εξέταση της ποιότητας της δακρυϊκής στοιβάδας και εκτίμηση της τυχόν υπάρχουσας ξηροφθαλμίας.

Πώς γίνεται η επέμβαση λέιζερ στα μάτια με τη μέθοδο femto-LASIK?

Ο ασθενής ξαπλώνει στην χειρουργική καρέκλα και αναισθητικές σταγόνες τοποθετούνται και στα δύο μάτια. Ένας ειδικός διαστολέας των βλεφάρων τοποθετείται αρχικά στο δεξί μάτι για να κρατήσει τα βλέφαρα ανοικτά κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Είναι σημαντικό ο ασθενής να κρατάει και τα δύο μάτια ανοικτά σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης για να αποφεύγονται ακούσιες κινήσεις των ματιών. Παρ’όλα αυτά το laser έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας το μάτι και να εστιάζει σωστά.

Η επέμβαση femto-LASIK έχει ουσιαστικά δύο στάδια: τη δημιουργία κρημνού με το femtosecond laser και στη συνέχεια την εφαρμογή του excimer laser στο στρώμα του κερατοειδούς για τη σμίλευσή του.

Στο πρώτο στάδιο τοποθετείται στην επιφάνεια του ματιού μια ειδική συσκευή που εφαρμόζει πάνω στο μάτι και επιπεδώνει τον κυρτό κερατοειδή χιτώνα. Στο στάδιο αυτό ο ασθενής νιώθει μια ελαφρά πίεση στο μάτι και βλέπει θολά. Αυτό κρατά μόλις λίγα δευτερόλεπτα ώσπου το femtosecond laser να ολοκληρώσει τη δημιουργία του κρημνού. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για το αριστερό μάτι.

Στο δεύτερο στάδιο η χειρουργική καρέκλα μετακινείται στο διπλανό μηχάνημα του excimer laser ενώ ο ασθενής παραμένει ξαπλωμένος. Ο βλεφαροδιαστολέας επανατοποθετείται στο δεξί μάτι και ο χειρουργός ανασηκώνει μηχανικά το κρημνό. Το στρώμα του κερατοειδούς ξεπλένεται με φυσιολογικό ορό και στη συνέχεια εφαρμόζεται  το excimer laser. Τέλος ο κρημνός επανατοποθετείται στην αρχική του θέση. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για το αριστερό μάτι.

Μετά το χειρουργείο λέιζερ στα μάτια με femto-LASIK

Ο ασθενής παίρνει τις μετεγχειρητικές οδηγίες για τις σταγόνες που πρέπει να τοποθετεί. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κνησμός και φωτοευαισθησία για λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Η ανάρρωση είναι πλήρης ως την επόμενη ημέρα στις περισσότερες περιπτώσεις όπου και η όραση αναμένεται να έχει φτάσει ή να ξεπεράσει το 100%. Κατά κανόνα ο ασθενής σταματά τη χρήση των σταγόνων ένα μήνα μετά την επέμβαση. Ο ιατρός εξετάζει τον ασθενή 1, 7 και 30 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Υπάρχουν επιπλοκές του λέιζερ στα μάτια με femto-LASIK?

Η χρήση του femtosecond laser έχει πρακτικά εξαλείψει τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη μηχανική δημιουργία του κρημνού. Η επέμβαση επιδεινώνει παροδικά την ξηροφθαλμία στα 2/3 των ασθενών και αυτό αντιμετωπίζεται με τη συχνή χρήση τεχνητών δακρύων ακόμα και μήνες μετά το χειρουργείο. Επίσης σπάνια συμβαίνει ο κρημνός να μετακινηθεί από τραύμα στο μάτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επανατοποθέτησή του στη σωστή του θέση και χρήση αντιβιοτικών σταγόνων και τοπικών στεροειδών για πρόληψη φλεγμονών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση και το κόστος της femto-LASIK επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-3624449 ή μέσω email στο info@drbezatis.gr.

 

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.