Η PRK (photorefractive keratectomy) είναι μία μέθοδος επέμβασης laser στα μάτια για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, δηλαδή της μυωπίας, του αστιγματισμού και της υπερμετρωπίας. Όπως και η μέθοδος LASIK, η PRK στοχεύει στο να ανασχηματίσει το κερατοειδή χιτώνα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση των ακτίνων του φωτος πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα σχηματίζοντας το είδωλο. Στην περίπτωση διαθλαστικής ανωμαλίας οι ακτίνες δεν συγκεντρώνονται πάνω στον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα τη θολή εικόνα.

Η μέθοδος laser στα μάτια PRK ήταν η πρώτη που εγκρίθηκε στην Αμερική το 1995 και μερικά χρόνια αργότερα ακολούθησε η LASIK. Με την πάροδο των ετών η μέθοδος LASIK εξελίχθηκε στη σύγχρονη μορφή της, την femto-LASIK αλλά και αναπτύχθηκαν παράλληλα καινούριες όπως η SMILE. Με την ανάπτυξη της LASIK η εφαρμογή της PRK μειώθηκε αρχικά αισθητά, τα τελευταία όμως χρόνια χρησιμοποιείται πολύ συχνά σαν εναλλακτική μέθοδος ειδικά σε ασθενείς που η LASIK έχει κάποιες αντενδείξεις.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ LASER ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ PRK?

Οι διάφορες μέθοδοι επέμβασης laser στα μάτια έχουν διαφορετικές τεχνικές, διαφορετικούς χρόνους ανάρρωσης και διαφορετικό κόστος. Για αυτό το λόγο η θεραπεία εξατομικεύεται πάντα με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Στην PRK αφαιρείται η επιφανειακή στοιβάδα του κερατοειδη μηχανικά, γίνεται το laser και στη συνέχεια αφήνεται ο κερατοειδής να επουλώθει μόνος του κάτω από έναν προστατευτικό φακό επαφής μέχρι να αναγεννηθεί πλήρως το επιθήλιο που αφαιρέθηκε στο χειρουργείο. Στην LASIK αντίθετα δεν αφαιρείται ιστός αλλά δημιουργείται ένα flap το οποίο αναδιπλώνεται και στο τέλος της επέμβασης επανατοποθετείται πάνω στον κερατοειδή.

Η απουσία flap στη PRK οδηγεί σε ένα πιο σταθερό κερατοειδή μετεγχειρητικά και συνεπώς η μέθοδος συχνά συστήνεται σε ασθενείς που αθλούνται σε σπορ επαφής και έχουν κίνδυνο τραυματισμού που μπορεί να οδηγήσει σε παρεκτόπιση του flap και ανάγκη για διορθωτικό χειρουργείο.

Η απουσία του flap κάνει την PRK ιδανική για ασθενείς με λεπτό κερατοειδή ή σοβαρή ξηροφθαλμία, καθώς το flap συχνά χειροτερεύει τα συμπτώματά της.

Για να υποβληθεί κανείς στην επέμβαση laser ματιών με PRK πρέπει να έχει σταθερή διάθλαση (συνταγή γυαλιών) για τουλάχιστον 12 μήνες αλλιώς το αποτέλεσμα του χειρουργείου θα είναι ανεπαρκές μια που η συνταγή θα συνεχίσει να αλλάζει και ο ασθενής θα ξαναχρειαστεί γυαλιά. Η επέμβαση laser στα μάτια δεν σταματά την εξέλιξη της μυωπίας ή αστιγματισμού.

Αν ο ασθενής μπαίνει σε πρεσβυωπική ηλικία (>40 έτη) τότε πρέπει να γνωρίζει ότι το χειρουργείο laser στα μάτια δεν θα διορθώσει την πρεσβυωπία και συνήθως θα χρειαστεί κάποια στιγμή γυαλιά για κοντά. Αρκετοί που υποβάλλονται στην επέμβαση μετά τα 40 διαλέγουν μια μικρή υποδιόρθωση του ενός ματιού ώστε με τη μικρή μυωπία που αφήνεται πίσω να μπορούν να δουλεύουν στον υπολογιστή και να διαβάζουν βιβλίο χωρίς γυαλιά χωρίς να επηρεάζεται η μακρινή τους όραση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ PRK?

Πριν την επέμβαση τοποθετούνται αναισθητικές σταγόνες και στα δύο μάτια και κάποιες φορές δίνεται ένα ήπιο ηρεμιστικό από το στόμα.

Ο χειρουργός θα βάλει τον βλεφαροδιαστολέα στο μάτι για να μένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Το μάτι σταθεροποιείται με ένα ειδικό εργαλείο και τότε ο ασθενής αισθάνεται μια ήπια πίεση. Σταγόνες αλκοόλης χρησιμοποιούνται για να ξεκολλήσει το επιθήλιο (λεπτή επιφανειακή στοιβάδα) από τον υπόλοιπο κερατοειδή και το επιθήλιο αφαιρείται μηχανικά. Στη συνέχεια ο ασθενής εστιάζει σε ένα πράσινο φωτάκι και το excimer laser ενεργοποιείται και αναδιαμορφώνει το σχήμα του κερατοειδή; αυτό κρατάει περίπου μισό λεπτό. Στο τέλος ο χειρουργός τοποθετεί ένα προστατευτικό μαλακό φακό σε κάθε μάτι. Η όλη διαδικασία και για τα δύο μάτια κρατά περίπου δέκα λεπτά.

ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ PRK

Μετά τη δράση των αναισθητικών σταγόνων είναι πιθανό να αισθανθείτε ήπιο πόνο, ερεθισμό και ενόχληση από τα φώτα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο για να παραμείνουν τα μάτια κλειστά και να αποφύγετε τις πρώτες ώρες ενοχλημάτων.

Το επιθήλιο που αφαιρέθηκε μηχανικά θα αναγεννηθεί από μόνο του εντός 2-3 ημερών. Οι φακοί επαφής συνήθως αφαιρούνται την πέμπτη ημέρα. Τις πρώτες δύο εβδομάδες η όραση θα είναι σχετικά θολή και τα φώτα θα σας ενοχλούν μερικώς.

Ο χειρουργός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις σταγόνες. Οι αντιβιοτικές σταγόνες λαμβάνονται για περίπου μία εβδομάδα ενώ οι αντιφλεγμονώδεις σταγόνες συνεχίζονται για μεγαλύτερο διάστημα και σταδιακά ελαττώνεται η συχνότητα ενστάλλαξής τους. Παράλληλα συνίσταται η συχνή τοποθέτηση τεχνητών δακρύων που βελτιώνουν το αίσθημα ξένου σώματος στα μάτια και βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση. Αν τις πρώτες ημέρες αισθανθείτε μέτριο έως έντονο πόνο συνίσταται η λήψη αναλγητικών χαπιών πχ παρακεταμόλη.

Συστήνεται να πάρετε αναρρωτική άδεια για μία εβδομάδα (ανάλογα και το είδος της δουλειάς). Τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να προσέξετε να μην μολύνετε τα μάτια αγγίζοντάς τα και να αποφεύγετε νερό, σαπούνι ή κρέμες στην περιοχή. Επίσης λόγω της φωτοευαισθησίας τα γυαλιά ηλίου βοηθούν πολύ τις πρώτες ημέρες. Τέλος συστήνουμε την μείωση της δουλειάς σε οθόνη υπολογιστή στο ελάχιστο δυνατό τις πρώτες ημέρες

Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν ώστε να μπορέσουν να οδηγήσουν και να επανέλθουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες μέχρι τις δύο πρώτες εβδομάδες αλλά κάποιες φορές η πλήρης επάνοδος της όρασης μπορεί να πάρει έως τρεις μήνες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ PRK

Στατιστικά οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης laser στα μάτια με PRK είναι ελάχιστες. Αυτό προυποθέτει ότι ο ασθενής είναι κατάλληλος να υποβληθεί στην επέμβαση και το χειρουργείο εκτελείται με σωστό τρόπο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβει υπο-/ή υπερδιόρθωση του διαθλαστικού λάθους με αποτέλεσμα να χρειαστεί επαναληπτική θεραπεία τρεις μήνες μετά. Ο σχηματισμός ουλής ή haze στον κερατοειδή συμβαίνει σε περιπτώσεις προσπάθειας διόρθωσης μεγάλων βαθμών διαθλαστικού λάθους και διορθώνεται με μακρόχρονη χρήση τοπικών αντιφλεγμονωδών σταγόνων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ TransPRK

Η μέθοδος TransPRK (Transepithelial PRK ή Διαεπιθηλιακή PRK) είναι η εξελιγμένη μορφή της παραδοσιακής μεθόδου PRK και πλέον έχει την έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 90%. Διαφέρει από την κλασσική μέθοδο PRK στο ότι χρησιμοποιείται ειδικό laser για την αφαίρεση της επιφανειακής στιβάδας του κερατοειδούς αντί για τη μηχανική αφαίρεση στη παραδοσιακή PRK. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ακρίβεια και γρηγορότερη επούλωση. Το υπόλοιπο μέρος της επέμβασης είναι πανομοιότυπο με τη κλασική μέθοδο. Η TransPRK έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη κλασσική PRK όσον αφορά τη ταχύτητα της επέμβασης, το μετεγχειρητικό πόνο και τη ταχύτητα επούλωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση λέιζερ στα μάτια επικοινωνήστε μαζί μας στο 2103624449 ή μέσω email info@drbezatis.gr.

 

O Δρ. Θάνος Μπεζάτης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αθήνα και διατηρεί σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Ειδικεύεται στη χειρουργική του καταρράκτη, τη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική βλεφάρων και δακρυϊκού συστήματος. Είναι ειδικευθείς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και μετεκπαιδευμένος επί εξαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει διευθυντής τμήματος Καταρράκτη και Οφθαλμοπλαστικής του Moorfields Eye Hospital London.