Η αμβλυωπία, η αλλιώς “τεμπέλικο μάτι”, είναι η κατάσταση μειωμένης οπτικής οξύτητας του οφθαλμού ως αποτέλεσμα αδυναμίας συνεργασίας του με τον εγκέφαλο.
Είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αποτέλεσμα μη διορθωμένου στραβισμού ή διαθλαστικής ανωμαλίας κατά την παιδική ηλικία. Σπανιότερα η αμβλυωπία μπορεί να οφείλεται σε συγγενή καταρράκτη, προβλήματα κερατοειδούς ή του άνω βλεφάρου.
Ο ασθενής με αμβλυωπία στο ένα μάτι συνήθως δεν παραπονείται για μειωμένη όραση καθώς το υγιές μάτι αντιρροπεί την κατάσταση πλήρως. Η αμβλυωπία είναι συνήθως τυχαίο εύρημα σε μια οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, ο οποίος με ειδικές εξετάσεις μπορεί έγκαιρα να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μετά την ηλικία των 7-8 η αμβλυωπία έχει εγκατασταθεί και δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Η αντιμετώπιση της αμβλυωπίας περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλων γυαλιών καθώς και την περιοδική κάλυψη του υγιούς οφθαλμού (patching) κατά την οποία το παιδί ενθαρρύνεται να χρησιμοποιεί το αδύναμο μάτι βελτιώνοντας την όρασή του. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συνιστάται το χειρουργείο στραβισμού.